Orbán nem blöffölt – gigamegállapodás előtt áll a magyar kormány a svédekkel!

mandiner.hu • 2024. február 18., vasárnap •
Árukapcsolás felsőfokon.
Orbán nem blöffölt – gigamegállapodás előtt áll a magyar kormány a svédekkel!

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartotta évértékelő beszédét, amelyben hangsúlyozta, hogy a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita a végéhez közeledik, és már a Parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják – írja az Indexre hivatkozva a mandiner.hu, exkluzív információira támaszkodva hozzátéve: 

hetek óta intenzíven tárgyal a két kormány, a felek a megállapodásra törekszenek, amelynek egy hatalmas katonai és hadiipari megállapodás is a része lehet.

Most úgy tűnik, valóban minden adva van ahhoz, hogy a parlament elfogadja Svédország NATO-csatlakozását még februárban. Az Index információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a két kormány között, a gigantikus katonai és hadiipari megegyezés pedig  a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint is 

rendkívül előnyös Magyarország számára.

Hozzáteszik: arról nincs megbízható információ, hogy milyen új eszközök érkezhetnek a Honvédséghez, de elképzelhető, hogy a magyar Gripen-program is fejlődik.

Egy biztos, írják:

 a legmagasabb, miniszterelnöki szinten egyeztek meg a részletekről,

amely a szerdai kormányülés kiemelt napirendi pontja lesz. Mivel a Fidesz rendkívül frakcióülése szerdán, a parlamenti döntés előtt kezdődik, könnyen elképzelhető, hogy a kormány döntése és a miniszterelnöki stábok egyezsége az új beszerzésekről megnyitja az utat, hogy a Fidesz-frakció is megszavazza az első ülésen a svéd NATO-csatlakozást – értesült az Index.

És ez még nem minden. Bár Ulf Kristresson miniszterelnöki látogatására mindeddig nem került sor, a lap információi szerint 

a magyarországi svéd nagykövetség már nagyon készül a kormányfő érkezésére,

 így a közeljövőben számítani lehet a látogatásra.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére