Optimistán várja a keddi kamatdöntést a forint

• 2024. április 23., kedd •
Az euró jegyzése kedden, röviddel fél hét előtt 394,17 forintra gyengült a hétfő esti 394,31 forintról. A magyar deviza most a keddi kamatdöntésre vár.
Optimistán várja a keddi kamatdöntést a forint

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben - írja a Világgazdaság.

Az euró jegyzése kedden, röviddel fél hét előtt 394,17 forintra gyengült a hétfő esti 394,31 forintról, 

a dolláré 370,34 forintról 369,83 forintra csökkent, a svájci franké pedig 406,03 forintról 405,50 forintra süllyedt.

Az euró jegyzése 1,0658 dollárra erősödött a hétfő esti 1,0647 dollárról.

Letesztelheti még az MNB idegrendszerét a 400-as forintárfolyam – kedden újabb kötélhúzás jön

Új szakaszba léphet kedden a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési periódusa, a monetáris tanács soron következő kamatdöntő ülésén minden jel szerint lassít a kamatcsökkentések eddigi tempóján. A jegybankárok legutóbb egy hónapja ültek össze, akkor egy hónap átmeneti gyorsítás után 75 bázisponttal 8,25 százalékra mérsékelték az alapkamatot. Döntést követő tartott háttérbeszélgetésen jelentette be Virág Barnabás alelnök, hogy a második negyedévtől a monetáris politika új szakaszba lép azzal, hogy a korábbi 75-100 bázispontos kamatvágások után kisebb ütemre kapcsol.

Ötven bázispontos kamatcsökkentést várok és ezzel az ütemmel mehetünk előre a következő két hónapban

– mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki arra számít, hogy az MNB tartja magát a kommunikációjához, és nem gyorsít a kamatvágásokon. Ennek oka, hogy a jegybank számára felértékelődött a forint árfolyamának stabilitása. Mint mondta, korábban nehezen volt értelmezhető, hogy pontosan mi is a pozíciója a kérdésben, mára azonban igyekszik világossá tenni, ahhoz, hogy a jegybanki toleranciasáv közelében maradjon az infláció, egy nem gyengülő forint árfolyamra van szüksége.  

Török Zoltán szerint hacsak nem történik valami drámai esemény, júniusban 6,5-7 százalék közé csökkenhet az alapkamat, amivel akár le is zárhatja a jegybank egy időre a kamatvágási ciklust.

Az elemző úgy látja, legfeljebb egy-két alkalommal dönthet még így az év második felében az MNB, amiben leginkább a fejlett jegybankok kivárása játszik szerepet. Sem az Európai Központi Bank, sem a FED egyelőre nem indította el a kamatcsökkentését, ez pedig a jegybank mozgásterét is meghatározza.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére