Operatív Törzs: Ne lanyhuljon a figyelem!

origo.hu • 2020. október 12., hétfő •
A krónikus betegek egyeztessenek gyakran a háziorvosukkal, a maszkot mindenki hordja helyesen, és ne lanyhuljon a figyelem! - ezt kérik a lakosságtól. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat is közölte az Operatív Törzs a hétfői sajtótájékoztatón.
Operatív Törzs: Ne lanyhuljon a figyelem!

1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést(COVID-19), ezzel 38 837 főre nőtt Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 14 krónikus beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 968 főre nőtt, 11 037-en pedig már meggyógyultak - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közel 27 ezer aktív fertőzött nagyon széles skálán mozog a tünetek szempontjából. 55 és 78 év közöttiek voltak azok, akik vasárnap meghaltak a betegségben, és közöttük is jellemzőek azok a népbetegségek, amik jellemzőek az egész országra - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy akik krónikus betegségben szenvednek, azok gyakrabban egyeztessenek a háziorvosukkal.

Közölte, hogy már több mint 11 ezer ember meggyógyult. A gyorsabb adatszolgáltatás révén hatékonyabban tud lépni az Operatív Törzs az egészségügyi rendszert illetően - mondta az országos tiszti főorvos. Számos szomszédos országban jelentősen növekszik a pozitív esetek száma, és a kórházban lévők száma.

100 ezer főre vetítve Magyarországon 128 megbetegedés volt - mondta Müller Cecília. Ez az érték lényegesen alacsonyabb, mint a nyugat-európai számok, valamint néhány közép-európai ország adatai. Szólt arról is, hogy továbbra is mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket – tette hozzá. Nagyon fontos a helyes maszkhasználat, nem elegendő csak a szájat eltakarni.

Azt kérte, hogy saját egészségünk a megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy megnyílt a ceredi határátkelő Nógrád megyében. Kisebb várakozások vannak Csanádpalotánál és Beregsuránynál a határon. A kaszinóknak 23 órától zárva kell lenniük. A hétvégén 99 rendőri intézkedés volt a járványügyi szabályok megsértése miatt. 61 alkalommal kellett intézkednie a hatóságoknak a tranzitálási szabályok megszegése miatt - mondta Kiss Róbert. Több mint 21 ezer hatósági házi karantán van érvényben jelenleg.

Müller Cecília kérdésre válaszolva közölte, hogy rendelkezésre áll a rendesivir gyógyszer. Mindezt azért kérdezték, mert Sváby András egy vasárnapi televíziós műsorban azt állította, hogy nem áll rendelkezésre elég ebből a szerből, de konkrét hivatkozást nem mondott a műsorban sem.

Eddig 35-en haltak meg az idősotthon lakói közül a második hullámban. A látogatási és az intézménylátogatási tilalom is érvényben van.

Azt mondta, hogy nagyon gyorsan változhat egy beteg állapota a koronavírus-fertőzés során, főleg akkor, ha nagyon sok kockázati tényezővel rendelkezik. A klinikusok igyekeznek minél később lélegeztetőgépre helyezni a beteget. Rendelkezésre állnak mindazon eszközök, gyógyszer és személyzet, amivel elérhető a megfelelő ellátás.

Azért kerülnek többen kórházba, mert magas kockázatúak kapják el a betegséget, szemben a korábbi hetekkel. Éppen ezért nagyon fontos a felelős magatartás.

forrás: origo.hu
kép: medicalxpress.com

közösség

további frisss

lap tetejére