Ők lettek az idei Anna-bál szépei

mandiner.hu • 2023. július 30., vasárnap •
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden.
Ők lettek az idei Anna-bál szépei

Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének szombat éjjel - írta meg a mandiner.hu. Az első udvarhölgy Szilassy Laura, a második udvarhölgy pedig Csenke Anna lett. A bál szépe, 

a 19 éves budapesti Dévényi Alíz most érettségizett. 

Elmondta, hogy szereti a báli hangulatot, később fényképezéssel szeretne foglalkozni. A bál első udvarhölgye, a 18 éves Szilassy Laura balatonfüredi, négy éve egy budapesti középiskolában tanul, mellette versenytáncol. A második udvarhölgy, a 17 éves békéscsabai Csenke Anna Londonban jár középiskolába és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik. Az Anna-bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát kapott, az udvarhölgyek Rothschild- és Apponyi-mintás vázát vihettek haza.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

közösség

további frisss

lap tetejére