Nyuszitartás felelősségteljesen!

szponzorált tartalom (x) • 2022. május 16., hétfő •
Leginkább húsvét környékén elterjedt, hogy nyuszit kapnak ajándék gyanánt a gyerekek, de emellett is egyre nő az igény a kedves, puha kisállatok iránt, akiket mint házi kedvenc fogadnak az otthonokba. Azonban a gondozásuk körülményei kevéssé ismertek.
Nyuszitartás felelősségteljesen!

Az alábbiakban a helyes és felelősségteljes nyúltartásról olvashatsz!

A nyuszi nem játék, hanem egy érző lény

Külsőre bármennyire is olyanok, mint egy plüssállat, mégsem azok. A táplálásukhoz szükséges élelem beszerezhető a Grandopet.hu állateledeleinek bőséges választékából, de nem csupán az etetésen van a hangsúly. Számos fontos szempontot figyelembe kell venni, hogy kellően boldog és tartalmas életet élhessenek. A nyuszikák éppúgy megérdemlik a szeretetteljes életkörülményeket, mint más házi kedvencek. Érzékenyebbek, mint egy cica vagy kutyus, ezért másmilyen tartási körülményeket és másfajta figyelmet igényelnek.

A nyulak ugyanúgy eltérő jellembeli vonásokat hordoznak, ahogy más állatok. Egyes nyuszik nagyobb mértékben igénylik a simogatást, míg más kedvencek nem szeretik, ha túl sokat babusgatják őket. Hosszú éveken át hűséges és ragaszkodó társaink lehetnek. Számukra fontos a megfelelő tér biztosítása, az önálló szféra, ugyanakkor kíváncsi természetük révén szívesen tartózkodnak a gazdi közelében is. Némely nyuszi annyira kezessé és barátságossá válik az ideális és szerető környezetben, hogy szinte kutyusként követi gazdáját. 

A nyuszitartás szabályai 

A nyulak társas lények, így megfontolandó a párban tartás, ilyenkor természetesen az ivartalanítás lényeges, főként a folyamatos párzási hajlam miatt. Megfelelő teret kell biztosítani számukra. Egy ketrec nem nyújt elegendő területet a szaladgáláshoz és a mozgásigényük levezetésére. 

A lakást, de legfőképp azt a helyiséget, ahol tartózkodnak, “nyuszibiztossá” kell tenni, vagyis minden balesetveszélyes tárgyat el kell zárni a közelükből. Gondolunk itt a kábelekre, vezetékekre, rágható, éles felületekre. Mindez megtehető egy karámmal. 

Amennyiben nem megoldható egy külön nyuszi szoba, ez esetben javasolt a nagyobb méretű ketrec, esetleg faházikó biztosítása, és a gyakori kiengedés, hogy átmozgathassák magukat a szobában. Nem szabad a kertben felügyelet nélkül hagyni egy nyulat sem, hiszen rengeteg veszély leselkedhet rájuk. A kintléthez mindenképpen szükséges karám, lehetőleg fedett, szúnyoghálós változat. Beszerezhető nyuszihám is és számukra kedves játékok, mint például alagutak, bújók, odúk. 

Felelősségteljes gondozás 

A nyuszikák esetében rendkívül fontos a tisztaság, a ketrecük és az almuk rendszeres takarítása. Az ivóvíz többszöri cseréje és a megfelelő minőségű, korlátlan mennyiségű széna biztosítása is elengedhetetlen. Kizárólag prémium táppal etessük őket, amelyek magas rosttartalmúak. Emellett félévente vagy évente, az oltás típusától függően, szükséges az állatorvosi látogatás is.

A nyulak gyönyörű, kedves állatkák, akik rengeteg szeretetet adnak, öröm nézni a bohókás, kíváncsi tevékenységeiket. A tartásuk azonban felelősséget és elköteleződést kíván!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére