Nyugdíjkorrekció, nyugdíjemelés, és nyugdíjasokat segítő programok is segítik az időseket

vg.hu • 2023. október 02., hétfő •
A nyugdíjkorrekció mellett a kormány civil szervezeteket is támogat, hogy időseknek szóló programokat szervezzenek.
Nyugdíjkorrekció, nyugdíjemelés, és nyugdíjasokat segítő programok is segítik az időseket

A kormány egyedi támogatásokkal segíti az időseknek szóló programokat szervező civil szervezeteket  – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kossuth rádióban.

A kabinet intézkedései pedig azt segítik, hogy az idősek aktív részesei lehessenek a családnak. 

Hornung Ágnes az elmagányosodás mellett a demenciát is súlyos problémának nevezte - írja a vg.hu. Magyarországon már 250 ezer ilyen beteg van, de a betegség a családtagokat is beleértve mintegy egymillió embert érint. Hozzátette, hogy a betegséget gyógyítani nem lehet, ezért a legfontosabb a korai felismerés, illetve az aktivitás minél további megőrzése.

Még az év vége előtt a kormány elé kerülhet az úgynevezett demencia-akcióterv, amelyben azokat az információkat foglalják össze, amelyek segíthetik a betegeket és a családtagjaikat

– mondta az államtitkár.

Hornung Ágnes az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta:

az idősek nélkül nem lenne jelenünk, tehát nagyon fontos, hogy támogassuk őket minden élethelyzetben.

Ezt szolgálja a nyugdíjkorrekció is, amikor az infláció éves mértékével korrigálják a nyugdíjakat. Az év elején ezt már megtette a kormányzat, most pedig újra 3,5 százalékkal emelkednek a juttatások, ahogy azt tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a korrekciónak köszönhetően minden nyugdíjas novemberben az októberi nyugdíjához képest magasabb nyugdíjat kap januárig visszamenőleg, ami az átlagnyugdíjnál több mint 78,5 ezer forintot jelent. Tájékoztatása szerint januárban ismét emelni fogják a nyugdíjakat, újabb 6 százalékkal, februárban pedig a 13. havi ellátásra is számíthatnak a nyugdíjasok.

Kép: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére