Nyolc között a magyar válogatott, de hogy lesz ebből olimpiai kvóta?

• 2024. február 09., péntek •
A férfihoz hasonlóan női válogatottunk is egyenesen a legjobb nyolc közé jutott a csoportjából a Dohában zajló vízilabda-világbajnokságon, miután legyőzte Ausztráliát. A neheze persze most jön, s a hölgyek elsősorban nem is az érmekért, hanem az olimpiai kvótáért hajtanak. Ha a negyeddöntőben legyőzik Hollandiát, akkor akár két legyet ütnek egy csapásra. A képlet változatlan: a magyar női vízilabda-válogatottnak Olaszország és Kanada közül legalább az egyiket meg kell előznie a vb-n.
Nyolc között a magyar válogatott, de hogy lesz ebből olimpiai kvóta?

A női tornán is komoly jelentősége van a csoportgyőzelemnek, hiszen nem mindegy, hogy az Egyesült Államok vagy Hollandia ellen kell negyeddöntőt játszani - írja a Magyar Nemzet. Ugyan Hollandia a világbajnoki címvédő, de az elmúlt évtized eredményei alapján az amerikaiak mégis csak kiemelkednek a mezőnyből. A tokiói olimpia után az amerikaiak generációváltáson mentek át, a 2022-es budapesti vb-t még megnyerték – nagy csatában, némi bírói támogatást élvezve éppen a magyar válogatottat győzték le a fináléban 9-7-re–, de tavaly Fukuokában már akadozott a gépezetük, ma is érthetetlen 8-7-es vereséget szenvedtek Olaszországtól a negyeddöntőben.

Az USA vagy Hollandia kérdést nemcsak a magyar válogatott csoportgyőzelme döntötte el, hanem e két csapat egymás elleni meccse is: Dohában az amerikaiak nyertek 10-8-ra. Tehát minden tépelődés, bizonytalanság mellett is kijelenthetjük, igenis fontos, hogy hölgyeink egyből a negyeddöntőben folytatják, mégpedig Hollandia ellen.

Még két párizsi hely kiadó

Mielőtt a további esélyeket latolgatnánk, érdemes röviden átvenni az olimpiai kvalifikáció jelenlegi állását. A párizsi játékokon tíz csapat vehet részt. Nyolc együttes már kvalifikálta magát: Franciaország rendezőként, Hollandia és Spanyolország a 2023-as vb arany-, illetve ezüstérmeseként, Görögország a 2024-es Eb bronzérmeseként, az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália és Dél-Afrika az adott kontinensbajnokság győzteseként.

A dohai vb-n a még kiadó két hely kel el. Egyszerű a képlet: az imént említett országokat nem számítva kell az első kettőben végezni. 

Magyar, olasz, kanadai különverseny

Az erőviszonyok alapján a két helyért Magyarország, Olaszország és Kanada van versenyben.

Magyarország és Olaszország csoportgyőztesként egyaránt ott van a legjobb nyolc között, azt pedig megelőlegezhetjük, hogy a nyolcaddöntőben Kanada legyőzi Új-Zélandot. A negyeddöntő valószínű párosítása a következő:

  • Egyesült Államok–Ausztrália,
  • Spanyolország–Kanada,
  • Magyarország–Hollandia,
  • Olaszország–Görögország.

Maradjunk annyiban, hogy az olaszok sem, a kanadaiak pedig egyáltalán nem esélyeseik a maguk párharcának. Amennyiben tehát a magyar válogatott a hétfői negyeddöntőben legyőzné Hollandiát, szinte biztosan kijut az olimpiára. Kemény Dénes a vb előtt kincstári optimizmussal úgy fogalmazott, 99 százalék, hogy megvan a kvóta.

Ha mindhárom érintett csapat kikapna, akkor minden idők legélesebb helyosztója következne az 5–8. helyért. Ez esetben a magyar válogatott az olasz–görög meccs vesztesével játszana, de ennyire ne szaladjunk előre.

A magyar játékosok bizakodók, mindannyian úgy fogalmaztak, az Ausztrália elleni 13-9-es sikerrel átszakadt a gát, végre összeállt a védekezés, jöttek a lövések: maguk mögött hagyták a tavalyi vb-n kezdődött, majd az idei Eb-n folytatódott rossz szériát. Csak amiatt aggódnak, hogy három nap szünet következik, ami alatt „le lehet ülni”. Igen, de aztán fel is lehet állni.

Borítókép: Garda Krisztina, Szilágyi Dorottya és Máté Zsuzsanna gólöröme Ausztrália ellen. Ugrásra kész a magyar válogatott (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére