Nézzük a hosszú, forró nyár előnyeit: tarol a magyar dinnye

vg.hu • 2023. július 31., hétfő •
Idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. Mennyisége pedig elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen.
Nézzük a hosszú, forró nyár előnyeit: tarol a magyar dinnye

Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása, a gyümölcs idén is kiváló minőségű. A hazai termék fogyasztásával pedig a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető emlékeztetett, hazánkban az előzetes becslések szerint idén körülbelül 125 ezer tonna görögdinnye és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnye termésre számíthatunk. Hozzátette, idén 1087 termelő 2 821 hektáron termeszt görögdinnyét, ez 14 százalékkal több, mint az elmúlt évben. Sárgadinnye vonatkozásában 252 fő termeszt 451 hektáron, amely 29 százalékkal több termőterületet jelent, mint tavaly - írja a vg.hu.

Nagy István kiemelte, idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. Mennyisége pedig elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen, vagyis idén is döntő részben magyar dinnyét vásárolhatunk az üzletekben, és nem kell áruhiánytól tartani. Ha tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nemcsak a magyar gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk – fűzte hozzá a miniszter.

A miniszter kitért arra is, a klímaváltozás miatt egészen szeptemberig élvezhetjük a magyar dinnyét, a Lőrinc napi szezonzárás ugyanis már a múlté. A dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is. Beltartalmi értéke kiváló, alacsony a kalória- és zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. A sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz. Víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami szervezetünk számára is kimondottan előnyös a nagy melegben. Antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív egészségéhez – részletezte a miniszter.

Kép: MTI

közösség

további frisss

lap tetejére