Nézőpont: A Fidesz–KDNP 47, az egyesült baloldal 42 százalékon áll a választások előtt egy héttel

Magyar Nemzet • 2022. március 28., hétfő •
A Fidesz–KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll – derült ki a „Ki nyer ma?” című, a Nézőpont Intézet által szervezett kutatói konferencián hétfőn. A rendezvényen bemutatták az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, valamint a Társadalomkutató legfrissebb kutatási eredményeit.
Nézőpont: A Fidesz–KDNP 47, az egyesült baloldal 42 százalékon áll a választások előtt egy héttel

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a Nézőpont Intézet legújabb felmérését ismertetve elmondta, a Fidesz–KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt 3, a Megoldás Mozgalom 1 százalékon áll. A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a Fidesz–KDNP jelenleg az egyéni választókerületekben 73, az ellenzék 33 mandátumot szerezne. A listás szavazatok a kormányoldalnak és az ellenzéknek is 46 mandátumot hoznának. 

Mindennek fényében a Fidesz–KDNP összesen 119, az ellenzék 79 mandátumot szerezne a Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján.

Pillók Péter, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának igazgatója előadása elején az orosz–ukrán konfliktus társadalmi megítélését mutatta be. Elmondta, a felnőtt magyar lakosság 47 százaléka azt mondta, mind a két fél hibás a konfliktus kialakulásában – pontosan 47 százalék gondolta így –, Putyint a válaszadók 32 százaléka tartja felelősnek. A kérdezettek 71 százaléka szerint Orbán Viktor békés viszont igyekszik fenntartani Oroszországgal, biztosítva a magyar gáz- és energiaellátást. 

A válaszadók 90 százaléka gondolta úgy, hogy Magyarország biztonsága az első, ezért hazánk nem sodródhat bele fegyveres konfliktusba.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére