Nemzetközi botrány: Biden egy svájci lap szerint felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

• 2023. február 04., szombat •
A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) köti az ebet a karóhoz, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva. Egy CIA-tisztviselő szerint azonban a lap beszámolójának egyes állításai „teljesen hamisak”.
Nemzetközi botrány: Biden egy svájci lap szerint felajánlotta Ukrajna 20 százalékát Putyinnak a békéért

A múlt hónapban William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója titokban Kijevbe utazott, hogy egyeztessen Volodimir Zelenszkijvel egy amerikai békeajánlat kapcsán – adta hírül a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap csütörtökön, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva.

Svájci-német lap: nagyjából Donbász régió méretű területet ajánlottak fel az oroszoknak

Az NZZ információi szerint Burns állítólag január közepén nyújtotta be a tervet, hogy véget vessen Amerika a 2022. február 24-én kezdődött háborúnak - tudta meg a Mandiner.

Az NZZ szerint a javaslat Ukrajna területének mintegy 20 százalékát ajánlotta fel az oroszoknak

– nagyjából az ukrajnai keleti Donbász régió méretét.

Az NZZ által megszólaltatott német politikusok szerint Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, ezért ajánlotta fel a területet a béketerv részeként. Amikor pedig Ukrajna és Oroszország is elutasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet – írja a svájci lap.

Tény: az Egyesült Államok január 25-én jelentette be, hogy hosszas vita és mérlegelés után akár 31 darab M1 Abrams harckocsit is küld Ukrajnának. A jelentések szerint a tankok megérkezése hónapokig is eltarthat.

Állítólag az oroszok és az ukránok is elzárkóztak a javaslattól

Kijev állítólag elzárkózott a javaslattól, „mert nem akarják, hogy felosszák a területüket”, míg orosz tisztviselők szerint „hosszú távon úgyis megnyerik a háborút”  – jelentette a svájci lap.

Állítólag Moszkva is elutasította a javaslatot, de a Newsweek időközben megkereste az ukrán és az orosz külügyminisztériumot, hogy kommentálják a hírt. Cikkünk írásakor ennek kapcsán nincs újabb információnk.

A CIA is reagált a hírre, szerintük az állítások „teljesen hamisak”

Egy CIA-tisztviselő azonban a Newsweeknek elmondta: a Neue Zürcher Zeitung (NZZ), vagyis

a svájci-német lap beszámolójának azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, „teljesen hamisak”.

De Sean Davett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes szóvivője is azt nyilatkozta a Newsweeknek, hogy az NZZ jelentése nem pontos.

***

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik/EPA/Makszim Sipenkov/AP/Ukrainian Presidential Press Office/Ukrán elnöki sajtószolgálat

közösség

további frisss

lap tetejére