Nemrég még börtönben volt, tegnap már az EP-ben szavazott Magyarország ellen

• 2023. június 02., péntek •
A korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolt Marc Tarabella is megszavazta a Magyarország elleni állásfoglalást csütörtökön. A belga EP-képviselőt még februárban vették őrizetbe a Katargate néven ismertté vált ügyben, azóta azonban már visszakapta az állását az Európai Parlamentben.
Nemrég még börtönben volt, tegnap már az EP-ben szavazott Magyarország ellen

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként még 2023 februárjában vették őrizetbe Marc Tarabella belga EP-képviselőt, miután egyebek mellett átkutatták az EP-képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnesben, ahol az 59 éves politikus a polgármester.A szocialista politikust azonban áprilisban kiengedték a börtönből, és elektronikus megfigyelés mellett házi őrizetbe került. Május közepén viszont már elhagyhatta a házi őrizetet, és visszatérhetett a munkájához. Ugyanakkor a görög Evai Kailival és az olasz Andrea Cozzolinoval együtt továbbra is korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják a Katargate néven ismertté vált ügyben - írja az Index.

Az Európai parlament június 1-jén szavazta meg a Magyarország elleni állásfoglalását. A hét frakciójából öt – a testület többségét alkotó Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) – terjesztette be a javaslatot.

Az állásfoglalás szerint Magyarország nem alkalmas arra, hogy 2024-ben betöltse az unió soros elnöki tisztét. Emellett 24 pontban sorolja azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint az Magyarország megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal velünk szemben az uniós források befagyasztására is.

A szavazáson 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel, és 33-an tartózkodtak. Marc Tarabella mellett a momentumos Cseh Katain és Donáth Anna, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben Ujhelyi István, a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba is megszavazta a határozatot.


Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére