Nem vicc! A CIA a Facebookon toboroz orosz kémeket

• 2024. június 12., szerda •
A háború miatti elégedetlenségre és nyaketekert módon a „valódi orosz hazafiasságra” apellálnak.
Nem vicc! A CIA a Facebookon toboroz orosz kémeket

A folyamatos toborzás korántsem államtitok. A CIA orosz nyelvű videókat tett közzé a közösségi médiában, amelyekben az elégedetlen oroszok „hazafiasságára” (vagy annak ellenkezőjére) apellálnak, és olyan információkhoz férnek hozzá, amelyek hasznosak lehetnek az Egyesült államok számára - írja a Mandiner.

A háború óriási lehetőséget biztosít az amerikai hírszerző szolgálatoknak, hogy a konfliktus kezelésével elégedetlen oroszokat szervezzenek be

– állítja a CNN, amely a hivatalos szervek vezetőire hivatkozik. 

„Az elégedetlenség egyszeri lehetőséget teremt számunkra” – mondta például Bill Burns, a CIA igazgatója tavaly egy nagy-britanniai beszédében. 

„Ez az üzlet az információcsere, amelyet az eszköz vagy ügynök nyújtana valamiért” – mondta David McCloskey, volt CIA-tiszt és a Moscow X című könyv szerzője a CIA-nek.

Olyan embereket akarunk, akiknek valamelyes rálátása van arra, hogy mik az orosz vezetők prioritásai, és pontosan mit akarnak elérni.

Az erőfeszítés megmutatja egy olyan hírszerző szolgálat fejlődését, amely történelmileg a titoktartás leple alatt végezte alapvető küldetését, a nemzetbiztonsági fenyegetések elhárítását és a politikai döntéshozók tájékoztatását.

A hírszerző ügynökség nemcsak mindenütt jelen van a közösségi médiaplatformokon, hanem aktívan használja újonnan kialakított nyilvános jelenlétét a CIA egyik elsődleges céljának elérése érdekében, vagyis külföldi kémek toborzására, hogy bizalmas információkat szerezzenek meg. 

A posztok lépésről lépésre útmutatást adtak a leendő orosz informátoroknak arról, hogyan kerüljék el az orosz biztonsági szolgálatok észlelését a virtuális magánhálózatok vagy VPN-ek és a Tor webböngésző használatával, hogy titkosított üzenetben lépjenek kapcsolatba az ügynökséggel a dark weben.

Mint a lap megjegyzi: Az FBI már tett hasonló erőfeszítéseket Amerikában orosz kormányzati források toborzására, többek között a közösségi médiában megjelenő hirdetések geolokációs targetálásával Oroszország washingtoni nagykövetségének közelében található telefonokra.
A hidegháborúhoz hasonlóan a kémkedés továbbra is létfontosságú eszköz a legújabb konfliktusban mindkét fél számára, amit az is bizonyít, hogy az oroszokhoz kötődő ügynökök a jelentések szerint egyre több műveletet hajtanak végre Európában.

Nyitókép: Beata Zawrzel /NurPhoto / AFP
 

közösség

további frisss

lap tetejére