Nem ússza meg Budapest egy kis villámárvízzel

vg.hu • 2023. december 24., vasárnap •
Hiába csökken a csapadék mennyisége, mivel nem tudni, milyen gyorsan olvad a hó, és milyen ütemben jut el a folyókba, nehéz előre jelezni az árvíz alakulását. Mindenesetre az Országos Vízügyi Főigazgatóság elhúzódó árhullámra számít Budapesten.
Nem ússza meg Budapest egy kis villámárvízzel

Budapesten elhúzódó árhullám várható, de a lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint - írta meg a vg.hu.

Tetőzések vasárnap és hétfőn

Európa jelentős részén, így hazánkban is ciklonok és frontjaik okoztak és még okoznak a mai napon is változékony időjárást – írja az OVF. Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30–50 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. Ma még folytatódik a változékony, időnként csapadékos és szeles időjárás, de már területi átlagban kevésbé nagy mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, miközben igen erőteljes melegedés kezdődik. 

A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy éppen indulnak el. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma délelőtti előrejelzése szerint a Dunán Nagybajcsnál II. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, amely 25-én, hétfőn tetőzik majd. Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 centimétert) meghaladó tetőzésekre számítanak a ma reggeli prognózisok szerint.

Budapesten a jövő hét első felében, előreláthatólag a II. fok szintjétől elmaradóan, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

Szintén árhullám vonul le a Rábán, amely Körmendnél ma tetőzik. Az Ipolyon is nagyot emelkedhet a vízszint, a folyó jövő héten I. fok felett tetőzhet. „Budapesten hosszan elnyúló árhullámra számítunk, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett” – áll a közleményben. Az OVF térképén pontosan nyomon követhető, hol és éppen milyen fokú árvízvédelmi készültség van életben az országban.

Csak lassan jön az apadás

A Tisza vízrendszerén, a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok fölötti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig ismét a II. fok elrendelése valószínű. A Bodrogon további, még I. fok feletti, lassú apadás várható.

A Tiszán, a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok fölötti vízállásokkal járó árhullám az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik.

Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű. 

A vízállás további emelkedésének mértéke a még jelenleg is hulló, vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé nulla fok körüli hőmérséklet miatt nagyon bizonytalan.

A megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékletek miatt ugyanis a csapadék halmazállapota és az abból, illetve a korábban hullott hókészletből történő lefolyás (olvadás) mértéke nagyon nehezen előre jelezhető.

„Fontos tudni, hogy egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat, de a vízgazdálkodási törvényből adódóan vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest), amelyek védvonalain az árvízvédekezést az önkormányzatnak kell megszerveznie. Amennyiben a település kéri, a vízügyi szolgálat műszaki segítséget nyújt. Kollégáink folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet” – írta az OVF.

közösség

további frisss

lap tetejére