Nem tudunk leszokni a szilveszteri tűzijátékozásról

• 2023. december 27., szerda •
Holnaptól árulják a legális tűzijátékokat. Tavaly nem sikerült mindenkinek rendeltetésszerűen használni őket Vas vármegyében, komoly baj lett belőle, ezért a katasztrófavédők arra figyelmeztetnek, hogy idén még jobban vigyázzunk ezekkel az eszközökkel.
Nem tudunk leszokni a szilveszteri tűzijátékozásról

Tavaly szilveszterkor két tűzesethez riasztották a Vas vármegyei tűzoltó egységeket, amelyek nagy valószínűséggel tűzijáték miatt keletkeztek. Odafigyeléssel a hasonló tűzesetek megelőzhetőek - írja közleményében a Katasztrófavédelem.

Szombathelyen a Szabadságharcos utcában tavaly december 31-én este hat óra után volt szükség a helyi hivatásos tűzoltók segítségére, ugyanis

a kapubejáróban található ezerliteres kuka mellett szemét és kanapé is égett.

A tűzoltók kiérkezéséig az ott lakók a tűz oltását megkezdték, az egység egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével a lánggal égést megszüntette.

Éjfél után pedig tizenkét darab, négy méter magas tuja égett egy szombathelyi, Vikárius utcái családi ház udvarán.

A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a ház tulajdonosa az oltást egy kerti locsoló segítségével megkezdte. Az egység egy vízsugár segítségével eloltotta a tüzet.

Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni.

Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak.

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A tűzijátékokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert

a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal.

Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos.

Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél ne gyújtsuk meg a tűzijátékot. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes.

Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem.

A kutyát, ha lehet, engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre.

Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk ezeket a bajba jutott állatokat.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó három hivatásos tűzoltó-parancsnokságán, egy katasztrófavédelmi őrsén, valamint öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokságán változatlanul huszonnégy órás szolgálatot látnak el a tűzoltó egységek, így

baj esetén, szilveszterkor is perceken belül házhoz érkezhet a segítség.

Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kép: illusztráció

közösség

további frisss

lap tetejére