Nem semmi: ennyi pénzre büntethetik azt, aki dohányterméket ad el 18 év alattinak

• 2024. január 30., kedd •
Csúnyán megüti a bokáját az, aki fiatalkorúaknak ad el dohányterméket.
Nem semmi: ennyi pénzre büntethetik azt, aki dohányterméket ad el 18 év alattinak

A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzi a trafikokat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely kiemelt feladatának tekinti, hogy távol tartsa ezt a korosztályt a dohányzástól - írja a Mandiner. A hatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, egész évben folyamatos próbavásárlásokkal fogja ellenőrizni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartását.

Hozzátették, eltökélt szándékuk a törvény fiatalkorúak védelmét biztosító rendelkezéseinek érvényre juttatása, ezért idén a szakembereik minden trafikot legalább egyszer ellenőrizni fognak. 

Az SZTFH felhívta a figyelmet arra, hogy 18 év alatti fiatal dohánytermékkel történő kiszolgálása esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók: a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti – ismertették.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére