Nem nyugodtak bele a trianoni döntésbe: A beszélt nyelv nem, csak a magyar szív számít

há • 2023. július 02., vasárnap •
A száz évvel ezelőtti hősök leszármazottai büszkék elődeik tettére, akik megharcoltak falvaik visszacsatolásáért. Lovasok, kerékpárosok, gyalogosok tették meg együtt az idei Hűségtúrát a Pinka menti falvakban szombaton.
Nem nyugodtak bele a trianoni döntésbe: A beszélt nyelv nem, csak a magyar szív számít

- Száz évvel ezelőtt történelmi események színhelye volt a Pinka völgye. Ezek a falvak, miután három évre Ausztriához csatolták őket, határozottan kinyilvánították azon szándékukat, mégpedig igen nagy többséggel, hogy vissza kívánnak kerülni Magyarországhoz - emlékeztetett dr. Hende Csaba az idei Hűségtúrán Felsőcsatáron.

A szombati eseményen arról is beszélt:

a helyiek akkori cselekedete rendkívül figyelemreméltó és példamutató amiatt is, hogy többségében horvát és német nemzetiségű lakosok éltek ezen a vidéken.

- A horvátok háromszáz éve, a németek ezer éve lakták ezt a környéket, utóbbiak esetében különösen nagy csoda, hogy inkább a magyarországi kisebbségre vágytak - emelte ki az országgyűlési képviselő. Felhívta rá a figyelmet: ha a trianoni békeszerződés megkötése során nem "csak úgy" meghúzták volna a vonalakat, hanem érvényesültek volna a wilsoni elvek, azaz mindenhol megkérdezték volna az ott élőket, hová kívánnak tartozni, nem kérdés, hogy

nagy valószínűséggel másképp alakult volna a magyar történelem.

Ezek a települések 2014-től az Országgyűlés döntése értelmében a Leghűségesebb Falu címet viselik, és 13 éve lelkesítő emléktúra is kapcsolódik az ünnephez.

Sátory Károly főszervező, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke azt mondta,

az idei rendezvény méltó a századik évfordulóhoz, nagyon sokan eljöttek más szervezetek, lovardák képviseletében is, ennyien még talán sosem vonultak együtt.

- Reggel 9 órakor Szombathelyről indultunk, de csatlakoztak hozzánk Bozsokról és más falvakból is. Többen autókkal jöttek, és számos ünneplő gyalog tette meg a túra egy-egy szakaszát. Minden résztvevő emléklapot is kap a jeles alkalomról - tette hozzá Sátory Károly.

Méltó műsor zajlott a felsőcsatári trianoni emlékmű előtt, ahol a település iskolásai szavaltak, a szombathelyi fúvósok ünnepi zenét szolgáltattak, majd a falu elöljárói, illetve más érintett községek polgármesterei, alpolgármesterei koszorúztak.

Később a művelődési házban folytatódott az emlékezés, ahol az óvodások és a nemzetiségi énekkar lépett a színpadra. Itt Konczér Katalin polgármester kihangsúlyozta,

a felsőcsatáriaknak fontos, hogy emlékezzenek a száz évvel ezelőtti eseményekre.

Felsőcsatárral együtt Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti számára adományozta az Országgyűlés a Leghűségesebb Falu címet, dr. Hende Csaba kezdeményezésére.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére