Nem jósoltak neki hosszú életet: 31 éves lett Dopeman agykárosodással született húga

ripost.hu • 2023. október 16., hétfő •
Dopeman kistestvére a klinikai halál állapotában jött világra, az orvosok újraélesztették, de súlyos agykárosodást szenvedett. A kislánynak nem sok esélyt adtak a túlélésre, esélyes volt, hogy nem éli meg a hároméves kort. Ha mégis felnő, akkor vakon és süketen tengeti majd az életét... A legkisebb Pityinger azonban egy igazi harcos, aki élni akar, így rácáfolt a szakemberek jóslataira.
Nem jósoltak neki hosszú életet: 31 éves lett Dopeman agykárosodással született húga

Dopeman megindító posztban tudatta a világgal, hogy a kistestvére, Pityinger Fruzsina 31 éves lett - írta meg a ripost.hu. Egy átlagos családban egy ilyen születésnap pont olyan, mint az összes többi, a családtagok összegyűlnek, az édesanya tortát süt, vagy a cukrászdában veszik meg, esznek-isznak egy nagyot, beszélgetnek, mindenki jól érzi magát, aztán estefelé hazamennek a felnőtt gyerekek, a szülők pedig elmosogatnak. A Pityinger családban azonban ez nem így megy. Náluk a hétvégén egy különleges családtagot köszöntöttek fel: az agykárosodással született kishúgát, akinek a világrajövetele utáni percekben

azt mondták az orvosok, hogy nem éli meg a felnőttkort. Az, hogy Fruzsi mégis 31 éves lett, maga a csoda.

Orvosi műhiba miatt született agykárosodással Dopeman húga

Pityinger Fruzsina a klinikai halál állapotában volt, amikor kiemelték édesanyja hasából. A szülész ugyanis annak ellenére, hogy a gyermek szívhangja egyre gyengébb volt az anyaméhben, nem engedélyezte a császármetszést, csak akkor, amikor már túl késő volt... A kislányt azonnal újraélesztették, de az agya olyan sokáig volt oxigén nélkül, hogy súlyos agykárosodást szenvedett. Az életben maradásra vajmi kevés esélye volt, és az is egyértelművé vált a megszületése utáni napokban, hogy fogyatékkal élő lesz, aki segítség nélkül a legalapvetőbb szükségleteit sem lesz képes ellátni. A család beperelte a kórházat, az eljárás pedig tíz éven keresztül tartott, végül

a kórházat életjáradék fizetésére kötelezték. 

Rövid életet jósoltak Fruzsinának

Fruzsi életben maradásai esélyei nagyon rosszak voltak, az agyában a megszületése óta egy úgynevezett sönt van, ami elvezeti a felesleges agyvizet, mivel erre a szervezete nem képes. Dopeman húgán gyermekkora óta számos műtétet hajtottak végre, hiszen ahogy nőtt, úgy kellett folyamatosan cserélni ezt a csövet... Fruzsina az elmúlt évtizedekben többször került életveszélyes állapotba, de valahogy mindig sikerült visszatérnie, ami sokak szerint csakis annak köszönhető, hogy egy ennyire összetartó, elfogadó, szerető családban él.

Az, hogy Fruzsina megélte a 31. életévét, orvosilag a lehetetlen kategóriába tartozik,

kevés ilyen betegségben szenvedőnek adatik meg. Nem csoda, hogy Dopeman és a családja a szívük mélyéig meghatódtak a nagy napon. A zenész ezekkel a szavakkal köszöntötte a húgát: 

Nem mindenkinek adatik meg, hogy 31 évet eltölthessen egy Mahasattva társaságában.

Mi elnyertük a lehetőséget. Rajtunk múlik, hogy élünk vele. Köszönjük, Fruzsi… Isten éltessen egészségben, szeretetben, boldogságban és beteljesült célokban, ameddig csak jólesik!

Dopeman évtizedek óta gyakorolja a buddhista vallást, a szövegben található idegen kifejezés is ehhez köthető: A "bódhiszattva" szó jelentése "felébredés-lény", ami olyan személyt jelöl, aki a buddhaság elérésére törekszik minden lény megmentésének érdekében – írja a Wikipedia.

Kép: Dopeman Facebook-oldala

közösség

további frisss

lap tetejére