Nagy sikerű sporttörténeti konferencia volt Bucsuban

• 2022. november 21., hétfő •
Szombathelyi és határon túli előadók közreműködésével tartottak Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát Bucsuban. Már 2004 óta szervez a magyar-magyar barátság és együttműködés jegyében hasonló találkozókat a Kárpát-medencei (korábban: Európai) Sport Hagyományőrző Egyesület. Ezúttal a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és Bucsu Község Önkormányzat voltak a társrendezők.
Nagy sikerű sporttörténeti konferencia volt Bucsuban

Gál Sándor, Bucsu első embere köszöntötte a szép számú érdeklődőt, és örömének adott hangot, hogy településük adhat otthont az 55. konferenciának. Kihangsúlyozta, hogy fontosnak és értékesnek tartja azokat az összejöveteleket, amelyeken az anyaországi és határon túli magyarság találkozhat és eszmét cserélhet.

 

A konferencia védnökségét vállaló dr. Hende Csaba a sportról mint a kultúra fontos szeletéről beszélt, s felhívta arra a figyelmet, hogy a magyar olimpiai sikereknek milyen jelentős nemzetmegerősítő szerepük van.

A köszöntők után Horváth Vilmos, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke „Származása? Magyar!” című előadásában bemutatta azokat a sportolókat, akik magyar felmenőkkel bírnak, ám nem Magyarországnak, hanem a történelem viharai folytán új hazájuknak nyertek olimpiai bajnokságokat. Az öt olimpia bajnoki győzelme után Tarzant is alakító Johnny Weissmüller úszótól kezdve az első műkorcsolyázó olimpiai bajnoknő Szabó Hermán és a sárvári születésű Zimonyi Róbert evezősön át egészen Karikó Katalin lányáig, Francia Zsuzsáig mutatott be izgalmas és tanulságos életutakat.

 

Őt Csíki András Hargita megyei nyugalmazott sportigazgató követte. Székely olimpiai bajnokok című előadásában számos nagyszerű sportember alakját idézte meg. A csíkszeredai sporttudós mesélt - többek közt - Lőrincz Márton, Keresztes Lajos birkózó olimpiai bajnokokról, miként Románia mostani sportminiszteréről, a kerékpáros paralimpiai bajnok Novák Edéről is.

Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke a szomszédos Vaskeresztesen örök álmát alvó, egykori kiváló sportoló Dombóvári Sándor pályafutást mutatta be, kiemelve, hogy ő volt az egyik utolsó all-round, azaz több sportágban sikeres sportember. A legsikeresebb atlétikában volt, egy sajnálatos sérülés akadályozta meg, hogy részt vehessen távolugrásban az 1936-os berlini olimpián, ahol pedig éremesélyesként indult volna. Ez azonban nem szegte kedvét, és egész, hosszú élete során a sport közelében maradt.

Sepsiszentgyörgyről érkezett a konferenciára Csinta Samu újságíró, szerkesztő író. Az erdélyi sport állócsillagai nevet viselő prezentációjában felidézte Bölöni László labdarúgó, Kicsid Gábor és Birtalan István kézilabdázók, Derzsi Ede röplabdázó, Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornász, a szatmárnémeti vívóiskola kiválóságai alakját. Kiemelte, hogy a sok sikeres sportolónak - Romániának szerzett sikereik ellenére is - milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a gyakran magyarellenes közegben.

Elgondolkodtató előadása után Hollerné Mecséri Annamária és férje, Holler Péter közös prezentációjában a magyar ifjúsági olimpikonok egykori sikereit és későbbi felnőtt pályafutásokat vettek górcső alá. Lendületes és fiatalos előadásukból kitűnt, hogy vannak olyan sportolók, akik az ifjúsági olimpiai bajnoki címtől eljutottak a csúcsra felnőttként is. Ilyen például Milák Kristóf úszó és Tótka Sándor kajakos. Sokan nyertek az egykori ifik közül érmeket is az ötkarikás játékokon, s bizony olyanok is vannak, akik eltűntek a süllyesztőben. Szerencsére Magyarországon mindig sok tehetséges sportoló tűnik fel, akik megfelelő menedzselés és persze alázatos, kemény edzésmunka mellett valóra tudják váltani legmerészebb (sport)álmaikat.

 

közösség

további frisss

lap tetejére