Nagyon szeretne háborúzni Macron - Ismét arról beszélt, hogy katonákat kell küldeni Ukrajnába

• 2024. március 15., péntek •
A francia elnök még mindig lehetőségként tekint arra, hogy NATO katonákat küldjön Ukrajnába. Emmanuel Macron ezt azután jelentette ki, hogy az ötlettől korábban elhatárolódtak a katonai szövetségesei. Az államfő szerint vörös vonalat kell húzni Vlagyimir Putyinnak.
Nagyon szeretne háborúzni Macron - Ismét arról beszélt, hogy katonákat kell küldeni Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök újból kijelentette, hogy lehetőséget lát arra, hogy európai országok katonákat küldjenek Ukrajnába az oroszok elleni harcba. A francia elnök ezt csütörtökön jelentette ki, egy nappal azelőtt, hogy az ötletet ellenző német vezetéssel találkozik - írja a Világgazdaság.

Emmanuel Macron úgy fogalmazott a témában a TF1-nek és a France 2 TV-nek, hogy „nem zárhatjuk ki a lehetőségeket”. Az államvezető még februárban mondta, hogy nem tartja kizártnak, hogy nyugati katonákat telepítsenek ukrán területre. A kijelentés akkor nagy vihart kavart és attól a NATO-tagállamok elhatárolódtak. 

Vörös vonalat kell húzni

„Amit teszünk, az az, hogy vörös vonalakat húzunk magunknak” – folytatta az elnök, majd megjegyezte, hogy a nemzetközi közösség „túl sok korlátot szabott a szókincsünknek” az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

Macron kifejtette Vlagyimir Putyin orosz elnökre célozva, hogy 

amikor naivan azt mondjuk egy olyan embernek, aki már minden, korábban általunk szabott határt átlépett, hogy nem megyünk ennél vagy annál tovább, abban a pillanatban nem a béke, hanem a vereség mellett döntünk.

Az elnök ezt a hozzáállást gyengeségnek nevezte.

A francia államfő nem volt hajlandó pontosítani, hogyan képzeli el az esetleges ukrajnai csapatok bevetését, ehelyett azt hangsúlyozta, hogy „Európa biztonsága és a francia nép biztonsága forog kockán” – számolt be a CNBC a beszélgetésről.

Oroszország reagált Emmanuel Macron újabb kijelentésére

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal reagált a megjegyzésekre, hogy „Franciaország már most is részt vesz az ukrajnai konfliktusban, és nem zárkózik el attól, hogy fokozza részvételét”.

Mivel vett részt a NATO eddig az ukrajnai háborúban?

A NATO közvetlenül nem vesz részt az ukrajnai háborúban, ám számos téren segíti abban Ukrajnát. A szövetségesek fegyvereket, lőszereket, katonai felszereléseket, karbantartást, sőt, még a bonyolultabb fegyverek kezelését is biztosították eddig az ukrán hadseregnek. Oroszország ezeket még nem tekintette úgy, hogy a Nyugat beszállt volna a háborúba, ellenkező esetben már megtámadták volna ezeket az országokat az orosz vezetők korábbi kijelentései alapján.

Macron kijelentése azonban fokozza a feszültséget a NATO és Oroszország között és közelebb vihet a két fél közötti közvetlen háború kialakulásához. 

A francia elnök pénteken Berlinben találkozik Olaf Scholz német kancellárral és Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, ahol tárgyalnak az orosz-ukrán háború kapcsán foglalt közös álláspontról is.

Az államfő kétoldalú biztonsági megállapodást kötött az ukránokkal februárban, amelyre a francia szenátus is rábólintott csütörtökön. Lengyelország pedig egy hete üdvözölte a francia elnök korábbi kijelentését a NATO-katonák ukrajnai állomásoztatása kapcsán.

Forrás: vg.hu
Fotó: AFP

közösség

további frisss

lap tetejére