Nagycsaládosok: Önkéntes munkával, programmal, élelmiszerrel segítik egymást a közösség tagjai

há • 2023. február 01., szerda •
Előző napi péksüteményeket pakol, és várja a rászoruló családokat Pehi Orsolya az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület szombathelyi székházában. A szervezet nemrég megválasztott elnökségi tagja másodmagával rendszerezi az áruházaktól, boltoktól kapott adományt, mielőtt a tagok között szétosztják.
Nagycsaládosok: Önkéntes munkával, programmal, élelmiszerrel segítik egymást a közösség tagjai

Paulik Ákosnak és feleségének, Juditnak öt gyermeke van, ők is tagjai az egyesületnek. Mint mondják, igyekeznek kivenni a részüket a munkából: családi zenekarukkal rendszeresen fellépnek a szervezet rendezvényein, de a takarításban, a ruharendezésben is segítettek már. Az asszony most péksüteményt, élesztőt és burgonyát visz haza az egyesület székházából. - Jelentkezni kell, ha valaki az adományokból kapni szeretne, ezt mi is jeleztük.

Sok család részesül ebben a támogatásban, körülbelül másfél havonta kerül ránk a sor.

Soha nem lehet tudni előre, hogy mi érkezik, és mekkora mennyiség, de nagy segítség mindenképpen. Otthon én is igyekszem barna kenyeret sütni, de nincs mindig lehetőségem - mondta el Judit.

- A nagycsaládosok érdekvédelmével foglalkozó egyesület működése az önkéntes munkán alapszik. Mindannyian, akik régóta, az 1988-as alapítás óta jelen vannak, díjazás nélkül, önzetlenül teszik a dolgukat. Összesen száz Vas vármegyei családdal állunk kapcsolatban, közülük körülbelül 40 az aktív tag. Ők azok, akik munkával járulnak hozzá a működésünkhöz, de

minden tagunk részesül a támogatóink által felajánlott adományokból

- részletezte a Frisss.hu-nak az egyesület tisztségviselője.

Pehi Orsolya maga is háromgyermekes édesanya, aki szintén nagy családjából hozza a támogató szemléletet. - Az életünknek mindig része volt a nagy társasági élet,

a családból és a baráti társaságból hozom azt az alapelvet, hogy egymás segítése fontos érték.

Sokat hallottam az egyesületről korábban, és egyértelmű volt számomra, hogy részt szeretnék venni ebben a munkában - mesélt az indíttatásról Pehi Orsolya, aki most örül, hogy részese lehet ennek a közösségnek, és aki ezentúl a sajtókapcsolatokért és a közösségimédia-felületekért felel.

Tevékenységük szerteágazó, évek óta szervezik például a családoknak a Mikulásvonatot, a szociális disznóvágást, de idén már voltak Vörsön is kirándulni - ezeket a programokat pályázati forrásból van lehetőségük megvalósítani. A tervek szerint lesz húsvéti nyuszisimogatás, és így juthatnak majd el közösen valamelyik Vas vármegyei fürdőbe is a sokgyermekesek. - Rengeteg támogatónk van, köztük több olyan egyéni vállalkozó, aki nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nagycsaládosoknak segíteni tudjunk. Igyekszünk az ünnepek, kirándulások mellett a hétköznapokat is könnyebbé tenni számukra: egy szupermarketben élelmiszermentő tevékenységet végzünk, és szerződésben állunk egy helyi pékséggel, ahonnan

minden reggel elhozhatjuk az előző napról megmaradt pékárut.

A szállításban saját önkénteseink közreműködnek, ahogy a székházban a pakolásban, osztásban is - tudtuk meg Pehi Orsolyától. Hozzátette: nemcsak a tagjaiknak adnak, ha marad, más rászorulók is kaphatnak ezekből.

Az élet azonban annál bonyolultabb egy nagycsaládban, hogy élelmiszeradománnyal és ingyenes programokkal mindent meg lehessen oldani. Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület - amely egyébként tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének - ezért részt vesz a Tankerületi Tanácsban, így annak antiszegregációs munkacsoportja munkájában is, ennek révén a szociális, pedagógiai, munkaügyi és más problémákkal hozzájuk forduló családokat a megfelelő szervekhez tudják irányítani, azaz valódi segítséget tudnak számukra nyújtani.

közösség

további frisss

lap tetejére