Nagy változás a boltokban: jön a kötelező palackvisszaváltás

• 2023. október 05., csütörtök •
Január elsejétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer. A kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra.
Nagy változás a boltokban: jön a kötelező palackvisszaváltás

Jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban, amit a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A rendeletet a szerda este megjelent Magyar Közlöny legújabb számában rögzítették - írja az Index.

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása, így ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.

A VISSZAVÁLTÁSI DÍJ A NEM ÚJRAHASZNÁLHATÓ TERMÉK ESETÉN DARABONKÉNT 50 FORINT LESZ.

A többször használható csomagolások, újratölthető palackok esetében a visszaváltási díjat a gyártó határozza meg.

Kötelező kialakítani a nagyobb üzletekben a visszaváltó automatákat

A közlemény szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, míg a kisebb eladóterű üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

A jogszabály átmeneti időszakot biztosít 2024. június 30-ig. Eszerint nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

A kötelező visszaváltási rendszerben felmentést kapnak azok a gyártók, akik csekély mennyiségű, vagyis évente 5000 darab terméknél kevesebbet hoznak forgalomba. A szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárásban megállapítja.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére