Nagy Sándort homoszexuálisként ábrázolják a Netflix új sorozatában

• 2024. február 21., szerda •
A görög kulturális miniszter szerint a film „rendkívül rossz minőségű fikció”.
Nagy Sándort homoszexuálisként ábrázolják a Netflix új sorozatában

Görögország kulturális minisztere bírálta a Netflix Nagy Sándorról szóló dráma-dokumentumfilmjét, amely „rendkívül rossz minőségű fikció”, amely „történelmi pontatlanságokkal van tele” – írja a Mandiner.

Lina Mendoni megjegyzései az Egy isten teremtése című film kapcsán hangzottak el, mivel 

a sorozatban a készítők Nagy Sándor és bizalmasa, Héphaisztion között romantikus kapcsolatot ábrázoltak. 

Görögországban az Eleftheros Typosz című lapban megjelent véleménycikk „az igazság elferdítésének” nevezte a szériát, és Oliver Stone 2004-es Alexander című filmjét hibáztatta azért, hogy „propagandakampányt indított Sándor homoszexualitásáról”.

Dimitrisz Natsziú, a keresztény ortodox Niki politikai párt elnöke „sajnálatosnak, elfogadhatatlannak és történelmietlennek” nevezte a sorozatot, és azt mondta, hogy az „azt az elképzelést kívánja tudat alatt közvetíteni, hogy a homoszexualitás elfogadható volt az ókorban, ami minden alapot nélkülöz”.

Sándor és Hephaestion kapcsolatának ábrázolásáról Mendoni azt mondta: 

A forrásokban nincs szó arról, hogy ez a barátság túllépi az Arisztotelész által meghatározott barátság határait”.

Amikor Natsziú megkérdezte, hogy a kormány fellép-e a Netflix ellen, Mendoni azt mondta, hogy egy ilyen lépés alkotmányellenes lenne. Görögország alkotmánya a 19. század eleje óta védi a művészet szabadságát.

A kulturális minisztérium nem gyakorol cenzúrát, nem hajt végre büntetőeljárást vagy betiltást eredményező intézkedéseket, nem manipulálja, nem korlátozza, nem ellenőrzi az információk és eszmék terjesztését sem preventív, sem represszív módon”

 – mondta Mendoni.

Nyitókép: DILARA IREM SANCAR
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére