Nagy Márton: tizennyolc intézkedéssel indítja be a növekedést a kormány

• 2023. szeptember 23., szombat •
Jelenleg a reálbérek helyreállítása a legfontosabb, ugyanakkor el kell kerülni, hogy a lakosság óvatoskodjon – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben. A tárcavezető szerint a fogyasztás helyreállása a költségvetés szempontjából is kulcsfontosságú, mert mint mondta, a fogyasztás mindennek az alapja. A növekedés idén nulla százalék körül lehet, ám jövőre már négy százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Reagált Matolcsy György előző napi kijelentésére is: Nagy szerint az inflációt nem tudtuk volna elkerülni, az ugyanis a gazdaság struktúrájából fakadt.
Nagy Márton: tizennyolc intézkedéssel indítja be a növekedést a kormány

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólalásával ért véget a 61. Közgazdász-vándorgyűlés Egerben. Az előző napon a hazai gazdaságpolitika két nagyágyúja, Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök vitatkozott egymással. Az esemény nem volt mentes az odamondogatástól - írja a Világgazdaság.

14:49 - A fogyasztásra épül a költségvetés

A magyar költségvetés fogyasztási adókra épül, ezért van most bajban a költségvetés a tárcavezető szerint. Ha egy fogyasztási probléma adódik, és azt helyreállítják, akkor a költségvetés is helyreáll. 

A világ és a régió legmagasabb reálkamata lesz az év végén

– mutatott rá a miniszter, aki szerint ezen a ponton kell nagyon figyelni, ugyanis a reálkamat visszaveti a fogyasztást. Az idei év még a infláció leszorításának éve, jövőre már a növekedés helyreállításáé lesz – összegzett Nagy Márton.

14:43 - Lehet sajnálni a bankokat, de van elég pénzük
14:35 - Nem tudtuk volna elkerülni az inflációt
Nem tudtuk volna elkerülni az inflációt - reagált Nagy Márton Matolcsy szavaira, hozzátéve, hogy nem akar belemenni abba a vitába, hogy kinek a felelőssége a magas infláció, ami szerinte a struktúrából fakadt, ez azonban nem hiba, senki nem gondolta, hogy ilyen típusú válsággal nézünk szembe.

Ez az ára egy ilyen tipusú válságnak

- mondta, hozzátéve, hogy novemberben lehet 9,5 százalék az infláció, majd decemberben 8 százalék. Az inflációs pálya azonban feltolódott az üzemanyagárak miatt. 

Megnézzük most, hogy az üzemanyagáraknál hol lehet beavatkozni

 - jegyezte meg. A hitelkamatok közben 2008 óta nem látott magasságokba emelkedtek, "hülye az aki, ilyenkor hitelt akar felvenni". Ezzel együtt van egy fajta fordulat a szerződésekben, vissza tudják húzni a vállalati hitelezést, meg tudják akadályozni a teljes kiszáradást.  A hitelpiaci kamatcsapda ellen 4 intézkedést hoztak, ezek nélkül mély recesszió lenne szerinte. Elismerte, hogy nagyon erősen beavatkoztak a folyamatokba a befektetési alapok befektetési szabályainak módosításával és a Szocho kiterjesztésével. A rövid hozamokon jelentős kamatleszorítás történt, 

június-július folyamán majdnem 900 milliárd forint áramlott az állampapírokba.

Hozzátette, hogy nőnek a kamatkiadások, de ezt a lakosság felé fizetik és nem külföld felé.

14:28 - Energiacsapdából ki kamatcsapda be
Az energiaárak elszállása a rezsivédelem miatt a külkereskedelmi mérlegen kívül a költsévetésre is nagy tehert helyez. A költségvetés rezsivédelmi terhei viszont jelentősen csökkeni fognak 2024-re, évente GDP-arányosan 1 százalékkal mérséklődnek a terhek.

Az energiacsapdából ezzel kikerültünk, a probléma, hogy ezt a mogásteret a magas kamatokon elbukjuk

A kormány nagyon bátran extraprofitadót vetett ki, amit azóta több uniós ország is követett. Ezzel tudták védeni a lakosságot a rezsicsökkentésen keresztül. Viszont a vállalati oldalon nagy más a helyzet. A magyar vállalatok körében csak a gáz esetén az energiaárak mérséklődése, az áramszerződések magas szinten ragadtak be fix konstrukciók miatt. 

Azt lehet látni, hogy ma 30 eurón van a gázár, amit 50 eurón kapnak a cégek, ami jó dolog, mert a határidős árak is ott vannak. Az áramnál viszont nagyon nagy gond van, kétszeresen áron fizetnek a vállalatok

14:23 - "Ez egy tragédia"
Jelezte, hogy az európai energiaárak mára jelentősen mérséklődtek, de a válság előtti szintekhez képest még mindig 2-2,5 szeresek. A magyar gazdaság energkiakitettsége az egyik legmagasabb az unión belül, ismertetése szerint 2021-ben 7 milliárd eurót, 2022-ben 13, 2023-ban 8,5-9 milliárd eurót fizetünk energiáért, 

ez egy tragédia

- fogalmazott a miniszter, aki szerint ennyitől estek el a magyar családok, még mindig messze vagyunk a 6 milliárd eurós korábbi szinttől, bár ezen javítani fognak, közben épül el egy olyan energiaintenzív iparági struktúra, amit ez szintén növelni fog

sajnos ezt elszenvedtük, nincs mit tenni

- tette hozzá

14:19 - Egy számjegyű infláció mellett el lehet kezdeni a növekedés beindítását
Az elsődleges cél, hogy a csapdákat elkerüljük, védekező üzemmódban vagyunk - kezdte az előadását Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, míg az idei az infláció letörésének az éve, 2024 már a növekedés helyreállításának éve.

Egy számjegyű infláció mellett el lehet kezdeni a növekedés beindítását 

- hangsúlyozta a tárcavezető, szerinte az egyensúly helyreállítását és a növekedés beindítását egyszerre lehet ösztönözni.

A csapdahelyzetekről azt mondta, van egy energiacsapda, amin túl vagyunk, van egy infláció okozta kamatcsapda, illetve az infláció okozta fogyasztás-visszafogási csapda. 

Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére