Nagy Márton elmondta, hogy mit vár a kormány a bankszektortól

• 2023. szeptember 26., kedd •
A bankoknak most olyan vállalásokat kell tenniük, amelyekkel a családok és vállalkozások működését, továbbá a fogyasztás és gazdasági növekedés beindítását segítik. A pénzintézeteknek most a gazdaság világát kell finanszírozniuk – ismertette Nagy Márton. A Gazdaságfejlesztési Miniszter egyeztetett a Magyar Bankszövetség vezetésével. A tárgyaláson szó esett a magyar gazdaság helyzetéről, valamint a bankadóról és az extraprofitadóról is.
Nagy Márton elmondta, hogy mit vár a kormány a bankszektortól

Hivatalában fogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szervezet első emberét. A résztvevő felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői, különös tekintettel a bankokra, stabilak, likvidek, tőkeerősek, továbbá a működés jövedelmezősége is kedvező képet mutat – írta a találkozóról a tárca közleménye. 

Nagy Márton a tárgyaláson kifejtette: a bankszektor előnyös helyzetéből fakadóan elvárható, hogy erőteljesebben működjön közre a hitelpiac befagyásának megakadályozásában, az egészséges hitelezés és a bővülés helyreállításában. A miniszter ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2023 a szankciós infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, addig 2024-ben elsődlegesen a növekedést kell felpörgetni - írja a Magyar Nemzet.

A gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, hogy a bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek. 

Emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállításáért. Azaz: továbbra is aktívan működjenek közre az olyan kamattámogatott állami hitelprogramokban, mint például a Széchenyi-kártya-program, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, vagy a leendő otthonteremtési kedvezmény, a csok+. Továbbá dolgozzanak ki új lépéseket a lakáscélú- és piaci hitelek felpörgetéséhez.

A Magyar Bankszövetség és a gazdaságfejlesztési miniszter ezért megállapodott abban, hogy a szervezet lehetőség szerint egy héten belül a kormány asztalára teszi az intézkedési tervezetét. Mégpedig azt, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállításáért.

Nagy Márton összegzésképpen kiemelte: a kormány, mint ahogy eddig, úgy ezután is a családok és a vállalkozások oldalán áll. 

– A bankokra eddig kivetett extraprofitadó a családokat segítő rezsivédelem fenntartását, azaz a költségvetést finanszírozta, ugyanakkor jelenleg az ügyfelek hitelhez jutását kell megkönnyíteni. Ezért új bankadó kivetése helyett a bankoknak olyan vállalásokat kell tenniük, amelyekkel a családok és vállalkozások működését, továbbá a fogyasztás és gazdasági növekedés beindítását segítik. Azaz most a bankoknak a gazdaság világát kell finanszírozniuk – tette hozzá a gazdaságfejlesztési miniszter.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Komka Péter)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére