Nagy Márton bejelentette: hatalmas támogatás jöhet az elektromos autókra

• 2024. május 22., szerda •
Ösztönző akciótervet hirdet a kormány.
Nagy Márton bejelentette: hatalmas támogatás jöhet az elektromos autókra

„Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kínai NIO Europe járműipari vállalat és a Széchenyi István Egyetem oktatási és innovációs együttműködési megállapodásának aláírásán - írja a Mandiner.

Európa jövője: az elektromos autózás

A miniszter hangsúlyozta: az elektromosautó- és járműipar fejlesztése nem véletlen, az elektromos autózás jelenti Európa jövőjét, és meghatározó szerep jut az autóipari innovatív megoldásoknak, valamint a nemzetközi együttműködésnek.

Az elektromos autózás átmenetének felgyorsítása érdekében a magyar kormány uniós szintű akcióterv keretében egyebek mellett autóvásárlás-ösztönző programra tesz javaslatot, amely új és használt járművekre is kiterjed majd”

– közölte Nagy Márton. Hozzátette: az akciótervet júliusban mutatják be, illetve ismertetik meg az uniós tagállamokkal.  

Mint fogalmazott: Magyarország erős és versenyképes európai autógyártásban érdekelt, ezért fokozni kell a teljesítményt, fel kell gyorsítani az elektromos autózás európai térnyerését.

A büntetővám kérdése

Nagy Márton úgy fogalmazott: „a protekcionizmus, a büntetővám kérdéskörét butaságnak tartják”, amire az együttműködés és a szabad piacgazdaság ellenes lépésként tekintenek.   

Kiemelte, hogy az elektromos autózás további térnyerését az akkumulátorok vagy azok egy részének cserélhetősége tovább növeli, és ebben a technológiában a NIO az élen áll. A miniszter sikerként értékelte, hogy a vállalat és a Széchenyi István Egyetem együttműködése új szintre lép.

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete kifejtette: 

az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális kihívás, ezért az autóipar is jelentős változások előtt áll. 

„Kína jelentős eredményeket ért el a zöld átállás terén, a kínai vállalatok hozzájárulnak a világgazdaság fenntartható fejlődéséhez, és ebben a Magyarországra települt kínai új járműipari vállalatok is részt vesznek, például a NIO” – fogalmazott a nagykövet.

Magyarország elkötelezett az innováció iránt

Huj Csang (Hui Zhang), a NIO Europe alelnöke úgy fogalmazott: a Széchenyi István Egyetem az innováció és a jövőre való felkészítés élvonalában áll, 

Magyarország innováció iránti elkötelezettsége tette lehetővé ezt az együttműködést.   

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke hangsúlyozta: a zöldátállás területén tett kormányzati erőfeszítések megalapozottak voltak. „Az együttműködés több részterületen hozhat hiánypótló megoldást” – szögezte le.


Nyitókép: Shutterstock
Forrás: mandiner.hu (MTI)

közösség

további frisss

lap tetejére