Nagy Márton: A nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik

mandiner.hu • 2024. március 03., vasárnap •
Az Uniónak részt kell vennie az USA-Kína közötti állami támogatási versenyben a nemzetgazdasági miniszter szerint.
Nagy Márton: A nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik

A törökországi Antalyában 2021-óta évente megrendezésre kerülő konferencián politikai döntéshozók, diplomaták és a tudományos világ elismert szereplői folytatnak eszmecserét a nemzetközi diplomácia, a politika és az üzleti élet aktuális kérdéseiről. A delegáció tagjaként Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a fórum Nemzetközi kereskedelem, összekapcsoltság és kölcsönös függőség című, a globális kereskedelem kihívásait körüljáró paneljén mondott beszédet, valamint ezt követően szakmai beszélgetésen is részt vett – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében, amit a mandiner.hu is idéz.

A tárcavezető beszédében felvázolta a globális támogatási versenyre adott Európai Uniós és nemzetközi válaszokat, valamint ismertette Magyarország önálló stratégiáját és célkitűzéseit. Kiemelte, hogy

 a nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik, mivel nem képesek olyan gyorsan alkalmazkodni az új trendekhez, mint ázsiai versenytársaik. 

Minden nemzetgazdaság igyekszik a lehető legintenzívebben előmozdítani saját iparának fejlődését az úgynevezett új iparágak terén – mint például az elektromos autók, 5G, robotika, mesterséges intelligencia, az Európai Unió azonban egyre inkább versenyhátrányba kerül.

„Rossz válaszokat ad az EU a globális versenyre” 

Nagy felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU rossz válaszokat ad a kibontakozó globális támogatási versenyre, ugyanis a maastrichti fiskális kritériumokhoz való visszatérés helyett, az Amerikai Egyesült Államok és Kína példáját követve, 

a közpénzek minél nagyobb részét kellene az EU-nak a versenyképesség növelésére fordítania. 

Az Egyesült Államok és Kína a következő öt évben összességében a GDP-jük több mint 20-25 százalékát költik majd a gazdaságra, ezért az éves költségvetési hiányuk várhatóan 7-8 százalékos lesz. A tárcavezető a körülményeket értékelve kijelentette, ha az EU a gazdaság támogatása helyett, a költségvetési hiány 2-3 százalékos szinten tartásához ragaszkodik, ami a versenyképesség feladását jelenti – írták.

Magyarország hidat képez a német autógyártók és a kínai high-tech akkumulátorgyártók között

Magyarország célja, hogy a keleti és nyugati tőke és technológiák találkozási pontjává váljon. 

A kormány munkájának – többek között a keleti nyitás politikájának – köszönhetően hazánk már ma is hidat képez a német autógyártók, mint az Audi és a kínai high-tech akkumulátorgyártók, mint a CATL között. Ráadásul a kínai BYD, az unióban elsőként nálunk kezdi meg elektromos autóinak gyártását, miközben a védelmi ipari termelés is növekedésnek indul, együttműködésben a német Rheinmetallal.

Nagy Márton végül kiemelte, hogy a beérkező közvetlen külföldi tőkebefektetések hazánkban is elősegítik az új technológiák elterjedését. A digitalizáció és az olyan technológiai innovációk, mint például a mesterséges intelligencia, nemcsak felgyorsítják és biztonságosabbá teszik a kereskedelmi folyamatokat, de hozzájárulnak a gazdasági növekedés fellendítéséhez is – hangsúlyozták a kommünikében.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

közösség

további frisss

lap tetejére