Nagy bejelentés érkezett, nincs többé óraleolvasás

• 2024. április 06., szombat •
Mintegy 10,1 milliárd forintból több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az E.ON Hungária Csoport – jelentette be csütörtökön a cégcsoport. Ezek a mérőórák már képesek arra – szemben a hagyományos fogyasztásmérő berendezésekkel –, hogy leolvasásuk távolról is lehetséges, tehát a fogyasztóknak már nem kell a villanyóra leolvasással bíbelődniük.
Nagy bejelentés érkezett, nincs többé óraleolvasás

Több mint 10 milliárdos beruházással fejlesztik a magyar villamosenergia-hálózatot - írja az Index. Az E.ON több mint 165 ezer okosmérőt telepít szolgáltatási területén. A magyar hálózat már ott tart, hogy amikor süt a nap, akkor – a Paksi Atomerőművel kiegészítve – fedezni tudja a hazai fogyasztást – derül ki az Economx tudósításából.

A készülék által az E.ON-hoz küldött adatok révén a hibák felderítésében és javításában is új lehetőségek nyílnak.

Az okosmérők a napelemmel rendelkező háztartások számára is nélkülözhetetlenek, segítségükkel az áramfelhasználás mellett az esetleges betáplálás is nyomon követhető

– hangzott el a beruházás csütörtöki bejelentésén. A projekt Széchenyi Terv Plusz keretében meghirdetett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával valósul meg.

Nem kell a leolvasással bíbelődni


Ezek a mérőórák már képesek arra – szemben a hagyományos fogyasztásmérő berendezésekkel –, hogy leolvasásuk távolról is lehetséges, tehát a fogyasztóknak már nem kell a villanyóra leolvasással bíbelődniük – írja tudósításában az Economx.

Fontos mérföldkő ez a fejlesztés, mely nemcsak az ügyfelek kényelmét növeli, hanem támogatja a felelősségteljes energiafogyasztás kultúráját is, ami fenntarthatóbb energiafogyasztást tesz lehetővé

– fogalmazott Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója. Elmondta azt is, hogy az infrastruktúra fejlesztése általában a színfalak mögött történik, a fogyasztók ezt nem látják, mégis ez az elosztóhálózatok, valamint magának az energiaátalakulásnak a gerince. Ezek a fejlesztések egy modern, hatékony, digitális hálózat előfeltételei. A hálózatfejlesztésekről elmondta, hogy az E.ON összesen 1 milliárd eurót tervez befektetni középtávon.

OLYANNÁ VÁLIK A SZOLGÁLTATÁS, MINT EGY TELEKOMMUNIKÁCIÓS CÉGNÉL, ONNAN IS ÉRKEZIK A SZÁMLA, A FOGYASZTÓNAK NINCS EZZEL KÜLÖNÖSEBB DOLGA.

Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy ezek az okosmérők már túllépték a hagyományos villanyóra szerepét: valóságos információközpontokként lehet rájuk tekinteni. „Részletes, naprakész adatokkal szolgálnak, melyek lehetővé teszik többek közt, hogy javítsák a szolgáltatás minőségét” – közölte, hozzátéve, hogy a mérőórák fejlődése jelentősen javítja az elektromosáram-használatot, „nem kell foglalkozni a mérők leolvasásával”.

Nem várják meg az uniós finanszírozást, hamarabb lépnek

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a magyar energiarendszer megújításáról azt mondta, hogy a beruházások révén a magyar fogyasztók sokkal pontosabb információkkal rendelkeznek majd a saját fogyasztásukról, így sokkal tudatosabban fogják majd felhasználni az energiát. Elmondta azt is, hogy az E.ON hálózatfejlesztése uniós forrásokból valósul meg, amelyet a kormány előfinanszíroz, tehát nem várják meg, míg az uniós források megérkeznek. 

Országszerte 20 milliárd forintból valósul meg az okosmérők telepítése, ez 290 ezer okosmérőt jelent, ennek több mint felét az E.ON adja

– fogalmazott az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. Már több mint 6000 megawattnyi energiát termelnek a napelemek, tehát amikor süt a nap, akkor – kiegészítve a Paksi Atomerőművel – már fedezik a hazai energiafelhasználást.

Megdupláztuk a korábbi célszámot 2030-ra, már 12 ezer megawattnyi kapacitást szeretnénk elérni az évtized végére

– jelentette ki Steiner Attila, aki hozzátette, hogy vizsgálják a geotermikus energiát és a biogáz szélesebb körű felhasználását is. 

Amikor nem süt nap, akkor már más a helyzet. Steiner Attila szerint a legfőbb kérdés az, hogy a megtermelt energiát hogyan tudjuk eltárolni. Erre, illetve tárolókapacitások létrehozására 200 milliárdot különítettek el különböző pályázatok formájában. „Ezek ha meglesznek, még több megújuló energiát termelő egységet tudunk felengedni a hálózatra” – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére