Nagy baj van: változik a Föld alakja, és ez megváltoztatja az idő mérését is

• 2024. április 03., szerda •
Eddig figyelmen kívül hagyott következménnyel jár a klímaváltozás és a jégsapkák olvadása: 2029 körül be kell vezetnünk a negatív szökőmásodpercet.
Nagy baj van: változik a Föld alakja, és ez megváltoztatja az idő mérését is

Jelenleg a koordinált világidő (UTC) van használatban. Ez egy hivatkozási időzóna, amelyhez a Föld többi időzónáját viszonyítjuk a kommunikáció, a navigáció, a tudományos kutatás, a kereskedelem megkönnyítése érdekében - írja az Origó.

Az UTC-t 450 atomóra adatai alapján számítják ki. Ezek olyan szuperpontos eszközök, amelyek az atomok rezgéseit használják az idő mérésére. 

Ez a módszer ugyanakkor nem egyezik a csillagászati időszámítással, amely a Föld forgásán alapul.

Bolygónk forgása néhány ezredmásodperccel hosszabb, mint az atomórák által meghatározott 24 óra, ráadásul a Föld forgási sebességét számos tényező befolyásolja. Emiatt a koordinált világidőhöz néhány évente szökőmásodpercet adnak, hogy szinkronba kerüljön a csillagászati idővel.

Miért kell bevezetni a negatív szökőmásodpercet?

Az utóbbi években olyan változások történtek, amelyek hatással vannak a Föld forgására, és így a globális időmérésre.

Az egyik ilyen tényező a klímaváltozás, amely miatt drámai mértékben olvadni kezdtek a grönlandi és antarktiszi jégsapkák. A folyamat miatt változik a Föld alakja, és ez minden korábbinál jobban csökkenti a bolygó szögsebességét is, írja a Nature folyóiratban megjelent tanulmány.

A Föld lassuló forgása miatt 2029 környékén be kell vezetnünk a negatív szökőmásodperc fogalmát – vagyis lesz egy olyan perc, ami nem 60, hanem csupán 59 másodpercből fog állni.

Egy újabb Y2K jön?

Amennyiben a negatív szökőmásodperc nem kerül bevezetésre, akkor a globális időmérés szinkronizálatlanná válik, és ez alaposan összezavarná a számítógépes rendszereket és távközlési hálózatokat. A problémát sokan a 2000-es évek körüli pánikhoz, az Y2K-hoz hasonlítják.

A kilencvenes évek végén rengetegen tartottak attól, hogy a számítógépes rendszerek világszerte összeomlanak az új évezredben, mert nem voltak felkészülve a 2000-es év és az azt követő naptári adatok kezelésére. Az emberek valóságos apokalipszist vizionáltak megbénuló légi közlekedéssel és lenullázódó bankszámlákkal. Valójában azonban nem történt összeomlás, csak nagyon kevés, jobbára elhanyagolható hibákat jelentettek.

Tekintettel arra, hogy az Y2K-pánik hogy sült el, valószínűleg hasonlóra kell készülni a negatív szökőmásodperc esetében is.

Forrás: origo.hu
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

közösség

további frisss

lap tetejére