Na, mindenki bement ma dolgozni?

Farkas Beni • 2021. február 08., hétfő •
Amerikában régóta poénkodnak azzal, hogy a Super Bowl másnapja egy potenciális nemzeti ünnep, hiszen a vasárnap esti mérkőzés utáni hétfői napra rengetegen vesznek ki szabadságot. Átlagosan 16 millióan mennek szabadságra, vagy csak simán nem mennek be dolgozni a nagydöntő utáni napon. Egy tavalyi kutatás szerint hazánkban is egyre többen lövik el az egyik szabadnapjukat az NFL legfontosabb mérkőzésére, így valószínű, sokan olvasgatják ezt a cikket is a szabadnapjukon.
Na, mindenki bement ma dolgozni?

A sportág hazai megjelenése majdnem egybeesik Tom Brady karrierjének beindulásával. 2004-ben már láthattuk itthon is a Super Bowlt, amiben  Tom Brady a második döntőjén a New England Patriotsszal egy elképesztően izgalmas döntőben két vállra fektette a Carolina Panthers csapatát. 
Akkoriban még csak ismerkedtünk a sportággal, amit leginkább amerikai filmekben láthattunk, aminek a szabályaival az átlag szurkoló még véletlenül sem volt tisztában. Eltelt 17 év, és sok minden változott. Mondjuk, az nem, hogy Tom Brady ismét egy döntőt játszik, de a sportág legnagyobbjáról majd kicsit később.

2021-re elmondhatjuk, hogy

az amerikai futball elképesztő népszerűségre tett szert itthon is!

A Super Bowl most már évről évre az egyik legnézettebb sportesemény, a hazai amerikaifutball-válogatott telt ház előtt játssza a mérkőzéseit (már ha a Covid engedi ugye...), ráadásul itt, helyben a Szombathely Crushers Amerikai Football Egyesület is elképesztő népszerűségnek örvend. Mára már a Super Bowl bulik is elmaradhatatlan kellékei lettek a nagydöntőnek. Csirkeszárnyak, pizza, taco, nacho, különböző chipsek, mártogatósok és persze a sörök. 

Ilyen körítés mellett persze majdhogynem részletkérdés, hogy milyen is a mérkőzés, de persze azért nem árt, ha egy izgalmas meccs miatt passzoljuk a hétfői munkát.

Beszéljünk az idei meccsről is, és persze Tom Bradyről is! Vele kapcsolatban manapság már nem az a kérdés hogy ő minden idők legjobb amerikaifutball-játékosa, hanem hogy ő minden idők legjobb sportolója-e.

Brady nevét olyan sportolókkal emlegetik egy lapon, mint Michael Jordan, Roger Federer, Michael Phelps vagy Usain Bolt,

de az is lehet, hogy már náluk is magasabban van.

Brady 43 évesen ért fel ismét a csúcsra! 10 döntőt játszott karrierje során, amelyből hetet meg is nyert. Talán mondani sem kell, mindkét teljesítmény rekord. A tavalyi szezon után Brady úgy döntött, elhagyja a 20 éve csúcson lévő 6 Super Bowlt nyerő New England Patriotsot, amellyel mindent megnyert. Bostonban Brady félisteni státuszban van, a csapat és a város élő legendája, ő azonban újabb kihívásokra vágyott, így eligazolt a Tampa Bay csapatához. Ahhoz a Tampához, amely a liga egyik lúzer csapata volt, amely évek óta a rájátszás közelébe sem jutott, amely két évtizede nem nyert bajnokságot. Jött Brady, a Tampa pedig megtanult győzni. Egyetlen ember, és az ő mentalitása csodátt tett a floridai városban, amely vasárnap este felült az NFL csúcsára. A mérkőzés előtt szinte mindenki Kansas-győzelmet várt a Super Bowlon, ehhez képest a félelmetes támadó egység még csak touchdownt sem tudott szerezni, lényegében simán nyert a Tampa Bay Buccaneers.

zzel a győzelemmel Tom Bradynek egyébként több bajnoki címe van, mint bármely más NFL-csapatnak, és nem úgy tűnik, hogy vissza akarna vonulni. 45 éves koráig akar játszani, és nem igazán látni rajta, hogy romlana a teljesítménye, ráadásul továbbra is éhes a sikerre, legalábbis erre enged következtetni a válasza arra, hogy melyik bajnoki címe a kedvence. "A következő!"

A Tampa Bay Buccaneers egyedülálló dolgott tett, ugyanis még egyetlen NFL-csapat sem tudott a saját stadionjában bajnok lenni. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban azonban

a Tampa otthon, a Raymond James stadionban emelhette magasba a Vince Lombardi trófeát.

Az Egyesült Államok sportfővárosa pedig 2021-re egyértelműen Tampa lett. Bajnok lett története során másodszor a Tampa Bay Buccaneers NFL csapata, a jégkorong liga az NHL jelenlegi címvédője a Tampa Bay Lightning, amely szeptember 28-án nyerte meg története második Stanley-kupáját, a Tampa Bay Rays baseball csapata pedig a döntőben a World Seriesben maradt alul a Los Angeles Dodgers ellen.
A 2021/2022-es NFL-szezon szeptember 9-én indul útjára, természetesen Tom Bradyvel.

 

illusztráció: www.wesavelives.org

közösség

további frisss

lap tetejére