Most már hivatalos: hatnapos sztrájkot indítanak szerdán a német vasutasok

vg.hu • 2024. január 22., hétfő •
A mozdonyvezetők fizetésemelést és a heti munkaórák számának csökkentését követelik. A DB azonban ezt nem volt hajlandó elfogadni, ezért a német vasutasok rekordhosszú sztrájkot indítanak.
Most már hivatalos: hatnapos sztrájkot indítanak szerdán a német vasutasok

Hatnapos, rekordhosszú sztrájkba lépnek a német vasutasok szerda hajnaltól hétfő kora estig, miután szakszervezetük elutasította a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő-ajánlatát - írja a vg.hu.

A vasúttársaságnál 2015-ben tartották az eddigi leghosszabb, ötnapos sztrájkot. A DB Cargo teherszállító leányvállalat mozdonyvezetői már kedden este leteszik a munkát.

A munkabeszüntetés akár egymilliárd eurónyi kárt is okozhat, tekintettel arra, hogy a Vörös-tengeren kialakult válság más szállítási útvonalakat is megzavart, tovább súlyosbítva a recesszió közelében lévő német gazdaság helyzetét.

A vasúttársaság bírálta a szakszervezeteket, amiért nem hajlandók a kompromisszum keresésére. A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett.

A DB vezetése ezt nem volt hajlandó elfogadni, azt javasolta, hogy 2025 januárjától egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát, illetve megajánlott egy 4,8 százalékos béremelést augusztustól és egy további 5 százalékosat 2025 áprilisától. A szakszervezet ezt elutasította, és bejelentette a hatnapos munkabeszüntetést.

A munkabeszüntetés miatti menetrendi korlátozásokról még egyeztetések folynak. Amint kialakul a sztrájk ideje alatti vonatközlekedés, a Mávinform tájékoztat az érintett Németország és Magyarország közötti nemzetközi járatokról.

közösség

további frisss

lap tetejére