Morcos lett a Le Monde, már a görögöket is beállítanák mellénk a sarokba

• 2023. május 26., péntek •
Nem tetszik a francia lapnak, hogy a görögök is a magyar álláspontot pártolják.
Morcos lett a Le Monde, már a görögöket is beállítanák mellénk a sarokba

A Le Monde tudósítói arról számoltak be a lap online felületén, hogy hétfőn nem sikerült megegyezniük az uniós külügyminisztereknek a nyolcadik, 500 millió eurós részlet felszabadításáról az ukrajnai fegyverszállítások felgyorsítását célzó európai békealap számára - írja a Mandiner. Illetve még nem sikerült előrelépniük az Oroszország elleni tizenegyedik szankciócsomagot illetően sem. Ugyanis két tagállam úgy döntött, hogy blokkolja a vitát e két témában – írja a francia lap.

Az Ukrajnának juttatott európai fegyveradományok támogatására szolgáló békeeszközt illetően Magyarország megtagadta az új finanszírozás érvényesítését. Ami a szankciókat illeti, Görögország lépett fel, hogy blokkolja az Unió intézkedéseit.

A két ország által hivatalosan közölt indokoknak semmi közük nincs az Unióhoz,

hanem ahhoz, hogy Ukrajna „a háború nemzetközi támogatóinak listáján” szerepeltette az elsőszámú magyar bankot (OTP), valamint öt görög hajózási társaságot – írja a Le Monde.

Az ukrán hatóságok szerint az OTP „2020-ban 190 millió rubelt (2,2 millió eurót) fizetett be az agresszor államnak társasági adóként”, és „kedvezményes kamatozású hiteleket nyújt az orosz hadseregnek”. A bank a francia lap szerint azzal védekezett, hogy csak „0,17 százalékos oroszországi piaci részesedéssel” rendelkezik, és kénytelen volt tiszteletben tartani a hatóságok utasításait a katonáknak nyújtott kedvezményes kölcsönök tekintetében.

Fotó: AMAURY CORNU / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére