Módosul a KRESZ, változnak az elektromos roller szabályai – máshogy lehet majd vele közlekedni

• 2023. szeptember 08., péntek •
Jelenleg a KRESZ nem ismeri az elektromos roller kategóriáját. Ez azonban hamarosan megváltozik, miután zajlik a KRESZ módosítása.
Módosul a KRESZ, változnak az elektromos roller szabályai – máshogy lehet majd vele közlekedni

Zajlik a KRESZ módosítása, ennek eredményeként az elektromos rollerekkel való közlekedés szabályait is lefektetik – erről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adott tájékoztatást írásban. 

A tárcának Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője tett fel írásbeli kérdést. Arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt egy évben hány eljárást indított a rendőrség elektromos rollerek használatával kapcsolatban. Pintér Sándor miniszter megbízásából a választ Rétvári Bence adta meg. Ebben felhívta a figyelmet, hogy ugyan a kérdés a mindennapokban egyre gyakrabban felmerülő problémát érint (májusi adatok szerint legalább 80 ezer elektromos roller száguldozik a magyar utakon – a szerk.), ám

a hatályos KRESZ nem ismeri az elektromos roller járműkategóriát

- olvasható a Világgazdaságon.

Ezért ezeket a mikromobilitási eszközöket a tulajdonságaik alapján pillanatnyilag elektromos kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy motorkerékpárnak lehet csak minősíteni, és az ezekre vonatkozó szabályok betartásával lehet őket használni. Emiatt korábban többször is felmerült, hogy a velük való közlekedéshez jogosítvány szükséges, a rendőrség pedig számos esetben kérte is a vezetői engedély bemutatását. 

Mindebből az is következik, hogy az ilyen jellegű közlekedési eszközök a statisztikában, valamint az egyes eljárásokban egyelőre nem jelennek meg. Éppen ezért adatokat sem lehet közölni arról, hogyan alakult az elektromos rollerekkel elkövetett jogsértések száma, vagy hogy milyen szankciókat alkalmaztak a vezetőikkel szemben.

Rétvári Bence kiemelte, hogy ez a helyzet a folyamatban lévő KRESZ-módosítás eredményeként meg fog változni, és az elektromos rollerrel történő közlekedés szabályai meg fognak jelenni a jogszabályi rendelkezések között. Ezt egyébként a rendőrség is szorgalmazza. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére