Mitől lehet a kutyusodnak hasmenése?

szponzorált tartalom (x) • 2024. június 12., szerda •
A kutyatartással együtt jár, hogy rendszeresen találkozol kedvenced ürülékével is, hiszen az ő anyagcseréje is ezen az elven működik. Ha pedig gondos gazdi vagy, akkor nemcsak összeszeded utána a “szeretetcsomagokat”, hanem ilyenkor vetsz is rá egy-két pillantást, ugyanis az állaga és színe sok mindent elárulhat az állat egészségi állapotáról.
Mitől lehet a kutyusodnak hasmenése?

Így hát nem meglepő, ha megrémülsz, amikor azt veszed észre, hogy az ebnek hasmenése van. Ám nem kell rögtön pánikolni, eme jelenség ugyanis közel sem mindig jelez súlyos problémát, lehet teljesen hétköznapi magyarázata is. Nézzünk is meg néhány gyakori okot.

Nem megfelelő étrend

A széklet állagát nagyban befolyásolja az állat étkezése, ebben nincs is semmi meglepő. Épp ezért, ha silány minőségű táppal eteted, nem pedig olyan teljes értékű eledellel, mint a Petgurunál kapható Julius K9 termékei, akkor ne csodálkozz azon, ha szegény párának menni fog a hasa.

A mesterséges adalékanyagok és a túl sok gabona (ami az olcsó tápok fő összetevője) ugyanis nem tesz jót az emésztésének, és ezt a szervezete puffadással, hasfájással, híg széklettel jelezheti. 

Az első dolgod tehát, hogy nézz utána, mi is kerül abba a bizonyos kutyapocakba, és ha kell, akkor válts másik eleségre. Könnyen lehet, hogy ennyi elég is ahhoz, hogy búcsút ints a hasmarsnak. 

Romlott vagy emberi étel elfogyasztása

A kutyák roppant kíváncsiak, és mellette igazi haspókok is, így nem áll tőlük távol a kint felejtett étel megdézsmálása, vagy a szemetesben való kutatás a finom falatok után sem. 

Szinte minden óvatlan gazdinak volt már része abban a kellemetlen meglepetésben, hogy kedvence behabzsolta a tűzhelyen felejtett ételt, vagy kihalászott a szemetesből némi megromlott felvágottat. 

Az ilyen csínytevések viszont okozhatnak olyan nem várt következményeket, mint egy jó kis hasmenés. Szerencsés esetben miután a kutya bélrendszere kiürül, a probléma rendeződik is. A megelőzés viszont sokkal célravezetőbb, erre magad is rájössz majd legkésőbb akkor, amikor a lakás több pontjáról kell összetakarítanod a híg kutyagumit.

És nemcsak az a fontos, hogy ne hagyd hozzájutni az állatot emberi ételhez, hanem az is, hogy semmiképp se etesd célzottan házi koszttal. 

Ételallergia 

Ez már egy kicsit nehezebb kérdés, itt ugyanis arról van szó, hogy az állat allergiás valamely élelmiszer-összetevőre, ami a tápjában található. Az esetek többségében a csirkehús a ludas, de a gluténtartalmú gabonák is okozhatnak gondot. 

Ilyen esetben mielőbb ki kell deríteni, hogy pontosan mely anyag okozza a problémát, és olyan eledelt választani, amiben ez nem található meg. 

Bélparaziták

Bizony a bélrendszerben lakozó undok férgek is okozhatnak hasmenést, ráadásul némely faj az emberre is fertőző. Ezt viszont nagyon könnyen meg tudod előzni, méghozzá féreghajtó rendszeres adagolásával. 

Ez annyit jelent, hogy 3 havonta lásd el a kutyát valamilyen féregtelenítő készítménnyel. Ma már sokféle típus közül válogathatsz, létezik rágótabletta, gél és spot on formula is.
 

közösség

további frisss

lap tetejére