Minden vasi faluban van egy ház, amely "ha mesélni tudna..."

• 2023. március 17., péntek •
Feiszt György a vármegyei napilap hasábjain hétről hétre rövid írásokban mutatta be a vasi települések egy-egy épületéhez köthető érdekességeket. Írásai most kötetbe rendezve jelentek meg.
Minden vasi faluban van egy ház, amely ha mesélni tudna...

Vas vármegyében napjainkban 216 önálló település található. Feiszt György levéltáros arra vállalkozott, hogy kutatásokba kezd, és a Vas Népe napilap hasábjain hétről hétre jelentkező rövid írásokban bemutatja egy-egy település történelmi eseményeit, néprajzi és kultúrtörténeti érdekességeit. Ez egy igazi időutazás a múltba, amelyből kiderül többek között, hogy ki volt a sajtoskáli cukorbáró; ki volt a Gellért-hegyi Szabadság-szobor modellje; ki volt a magyar Szapphó, az első ünnepelt költőnő; hol tevékenykedtek a híres vasi kuruzslók; ki volt a veleméri templom felfedezője; ki volt a kőszegpatyi genetikus; hol született a bányászhimnusz szerzője, és hogy voltak-e boszorkányok Vas vármegyében.

Nyomozza a múltat, az elfeledett történeteket, régi tulajdonosok, romos falak meséit - Feiszt György Mesélő házak című, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötetét március 23-án, csütörtökön délután 5 órakor mutatják be a nagyközönségnek a Megyeháza Dísztermében.

közösség

további frisss

lap tetejére