Minden a helyére kerül: augusztus utolsó hétvégéjén ismét lesz karnevál

há • 2023. július 05., szerda •
Sztárfellépők, helyi kötődésű zenekarok, római hadvezérek. Ha voltak is kétségeink, hogy kell-e ez Szombathelynek, a járvány alatti "ínség" bebizonyította, hogy nagyon is. Elég lesz ismét elmerülni a karneváli forgatagban, hogy átérezzük, Savaria különleges hely.
Minden a helyére kerül: augusztus utolsó hétvégéjén ismét lesz karnevál

Augusztus 24. és 27. között 27 helyszínen 150 fellépő összesen 300 programmal várja a karneválozókat Szombathelyen. A szimfonikusok koncertje nyitja, az Anima fellépése zárja az idei rendezvénysorozatot. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

A jól bevált helyszíneket dr. Nemény András sorolta fel. A Történelmi Témapark, a Fórum Színpad, a Sörtér, a Kalandvár, Thalia kertje, a Művészetek utcája, a Borok utcája és az Öreg város vására nem hiányozhat a karneváli térképről, a színvonal újra a régi lesz, és ha bárkiben is felmerült a kérdés korábban, hogy szükség van-e a karneválra, a járvány óta bebizonyosodott, hogy mindannyiunknak fontos - emelte ki a polgármester, aki szerint a historikus fesztivál a "legrégebb óta folyamatosan lakott település" imázsát erősíti. Kiemelte: bárkinek mesél a város történelméről, az illető rögtön úgy érzi, hogy egy különleges helyen van, és bizony jól érzi. - Ez minket kötelez, hiszen a karnevál egyszerre a múlt tisztelete, a jelen jó megélése, valamint a jövőbe, a folytonosságba vetett hit - fűzte hozzá.

Közép-Európa legnagyobb jelmezes históriás ünnepe ez, amely nem "csak egy" a fesztiválok közül. Kulturális hagyományőrzés és hamisítatlan fesztiválhangulat egyszerre, na ilyen nem sok van - szögezte le Horváth Soma. Kiemelte, érdemes a kísérőprogramokra is odafigyelni a nagyobb események, állomások mellett, hiszen meg lehet majd nézni a Püspöki Palotát, fel lehet menni a székesegyház tornyába, de például lesz a gyerekeknek minifelvonulás és számos komoly-, valamint könnyűzenei koncert - sorolta az alpolgármester. Felhívta a figyelmet az Iseumban nyíló kiállításra és a kibővült Művészetek utcájára.

A nyitókoncertet az autentikus római szertartás után, csütörtökön a Savaria Szimfonikus Zenekar adja a Fő téren, fellép egy török-magyar zenekar, a Nasip Kismet, és elhozták a szervezők a Carson Comát, főleg a huszonéveseknek. Meg mindenki másnak. Grünwald Stefánia arról is beszélt, hogy az idén 30 éves Anima Sound System zárja a sort. De kihangsúlyozta, hogy a karnevál nem egy könnyűzenei rendezvény, alapvetően történelmi alapokon nyugvó históriás esemény, és ez utóbbinak az eddiginél is nagyobb hangsúlyt szeretnének adni. A fesztiváligazgató utalt rá, a Történelmi Témapark lesz ennek fő helyszíne, kiemelt eleme pedig a felvonulás. Szemben a tavalyi kevés legióssal, idén nyolc hagyományőrző alakulat mutatkozik be, sokan jönnek határon túlról is, több mint száz beöltözött páncélost láthat majd a közönség. A felvonulási oszlopot pedig nem Claudius császár vezeti, hanem egy győztes hadvezér, aki egy korhű diadalmenetet idéz majd meg. A tüzes játék témája a bűvészet lesz, lehetetlennek tűnő mutatványok, trükkök kápráztatják el a közönséget.

A Karneválszínházban Fábián Péter Asszonyfarsang című, korokon átívelő helytörténeti komédiát adja elő a Weöres Sándor Színház, mely a Megyeháza udvarán augusztus 17-től lesz látható, sok zenével, mulatsággal, csepűrágó leleménnyel, egy vájdling csörögefánkkal, s ha minden jól megy, egy kis történelmi tanulsággal! Vasiakról, nemcsak vasiaknak! Erről Szabó Tibor színházigazgató beszélt a sajtótájékoztatón, aki azt kis elmondta, hogy jegyet online lehet venni, majd augusztus elseje után személyesen is.

XXX

2023. augusztus 24-27. között 4 napon át tartó történelmi időutazás veszi immáron 22. alkalommal kezdetét, mely során a 2000 éves város régmúltját, Savaria történelmi korokon átívelő dicsőséges történéseit, az utódokra bízott kulturális emlékeit és továbbörökített hagyományait ismerhetjük meg. 

Tanulj játszva!

A karnevál a tradícióknak, történelmi és régészeti kutatásoknak köszönhetően az eredetiségre helyezi a hangsúlyt oly módon, hogy egyszerre játszik, szórakoztat, és történelmünkre tanít.  A Történelmi Témaparkban az idei évben is parádés bemutatókkal várnak a katonai hagyományőrző egyesületek, úgymint a Savaria Legio Egyesület vagy a Collegium Gladiatorium. Bepillantást nyerhetünk az ókori katonai táborok életébe, és megleshetjük, hogyan készülnek a fegyverek a kovácsműhelyben, hogyan működött a bronzöntő. Láthatjuk a birodalom legjobb gladiátorait, középkori vitézek viadalát, a világ legjobb lovasíjászát. Találkozhatunk szarmatákkal, sőt István király udvartartásának tagjaival is. 

Az  európai tartományok legnagyobb szentélykomplexumának, az Iseumnak a falai között újjáélednek az antik római hétköznapok.  Isis-szertartások, kincskereső és sírbontó kalandok, ókori fazekasok remekei várják az érdeklődőket. A megszokott templomnyitó szertartáson túl betekintést nyerhetünk a pereskedés művészetébe, vagy megtudhatjuk, milyen keretek között hangzott el az antik Savariában a holtig szóló „igen”. A karneválozók megtekinthetik Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátását, vagy kóstolói lehetnek az antikvitás népszerű „gyümölcseinek”.

A hagyományőrzők nem csak a Témaparkban csatáznak majd. Jó szokásukhoz hűen feltűnnek a belváros egyéb szegleteiben is, hol szökött legionáriust elfogva és móresre tanítva, hol a borosokat megsarcolva, hol a hárem hölgyeit „eltulajdonítva” bukkanhatunk rájuk.
De érdemes lesz felülni a Városháza előtt felállított tribünre is, ahol zászlóforgatók, dobosok, artisták, táncosok és egyéb csepűrágók utcai mutatványait is láthatjuk.

Szórakozz felhőtlenül!

A Fő téri Fórum színpad a különböző kultúrák és a minőségi szórakozás középpontja. Szívhez szóló dalszövegek, fülbemászó dallamok, perzselő ritmusok, nagyszerű és tehetséges művészek találkozóhelye. A karneváli időszámítás csütörtökön este itt robban be a Savaria Szimfonikusok koncertjével.
A török zenét játszó Nasip Kismet korokon átívelő hangzásvilága eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről.  A könnyűzene szerelmeseit az improvizációs koncertsorozatával Random Trip vonja be a legváratlanabb zenei kalandokba. Felhőtlen szórakozásra számíthatnak az Isis Big Band szerelmesei is, akik Robbie Williams sokszínűségét mutatják be a pop, rock és a swing világán keresztül. Az ABBA Tribute Show korszakot felelevenítő kosztümökkel és profi előadással tiszteleg a világhírű zenekar életműve és örökzöld slágerei előtt. A SzirtesFolk Band fúziós zenei világában lubickolhatunk, vagy átélhetjük az igazi Carson Coma életérzést: nyomjuk a rokkot, és majd lesz valahogy! A tavalyi év Legjobb Magyar Előadó kategória győztese nemcsak a junior korosztály, hanem az idősebbek számára is feldobja a követ és a hangulatot.

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját az Anima Sound System, hazánk első elektronikus tánczenekara. A zenekar életútját alig kell valakinek bemutatni, szombathelyieknek meg pláne nem. Olyan emblematikus dalok kötődnek a nevükhöz, mint a Csinálj gyereket, a Tedd a napfényt be a számba vagy a ‘68.   Az energikus előadásmód, művészi bátorság és állandó megújulás jellemzi előadóművészetüket, így garantáltan dinamikus, lendületes, és igazi szombathelyi koncert várja a karneválozókat. 

A Zsidó Udvarban számos program várja a látogatókat három napon át. A színpadon látható-hallható Bíró Eszter és zenekara, Móser Ádám zenél tangóharmonikán, zenéjében francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenéket ötvöz majd kortárs elemekkel. A David Klezmer Quintet megmutatja a klezmer műfaj sajátos hangzásvilágát, melynek különlegessége, hogy a hagyományos zsidó zene keveredik a helyi zene stílusjegyeivel. Bemutatkozik a szemtelenül fiatal Caesar’s Bread nyers alter-rock, brit-popos, grunge-os stílusával. Szombat este hamisítatlan rockabilly és blues hangulatot garantál a Dynamite Dudes. 

Tapsolj!

A karnevál a helyiek számára ünnep, melyre a Szombathelyről elszármazottak is rendre hazatérnek, hogy felkeressék a Kelet misztikus hangulatú udvarát, szabadtéri műtermét, megcsodálják a tűz erejét. A 2000 éves város ünneplőbe öltözve várja 25-én, pénteken és 26-án, szombaton 19:00-tól (esőnap vasárnap 10.30-tól) mindazokat, akik korhű jelmezben - tógába-tunikába öltözve - szeretnének e történelmi játékban részt venni, és természetesen azokat is, akik tapssal és jó kedvvel szeretnék köszönteni a fáklyás felvonulókat. A menetben több száz maskarás, köztük gólyalábasok, zászlóforgatók, tűznyelők, dobosok, zenészek és hagyományőrzők produkcióiban lelheti kedvét a közönség. 

Az eddigiektől eltérően a felvonulási menetet nem Claudius császár fogja vezetni, hanem egy győztes hadvezér, ez lesz a triumfus diadalmenet korhű zenészekkel, katonákkal, táncosokkal a Nova Roma közreműködésével. A Nova Roma egy nemzetközi szervezet, aminek célja a római kultúra és történelem megismertetése. A 2021 óta tartó együttműködés kiemelkedő pontja lesz ez az esemény. Ami még a megszokottól eltérő, hogy idén több legio is lesz, 8 római katonai  hagyományőrző alakulat látogat el hozzánk Olaszországból, Carnuntumból (Ausztriából, Németországból és Magyarországról. Több mint 100 legionárus több római korszakból, az I.III.IV. századból.)

Tüzes játék: A bűvészet egy szórakoztató előadó-művészeti műfaj, melynek során a bűvész látszólag lehetetlen, a fizikai törvényeinek ellentmondó, vagy éppen természetfelettinek tűnő események illúzióját kelti. És mi, laikus földi halandók örömmel engedjük át magunkat ennek az illúziónak. A bűvészek álma pedig az, hogy létrehozzák a nagy trükköt,a tökéletes illúziót. Az idei tüzes játék főhősét is ez a vágy hajtja, időn és kultúrákon át keresi a tökéletes trükk összetevőit. Hogy megtalálja-e, az csak a történet végén derül ki, de az egészen biztos, hogy történetünk szereplői mindent el fognak követni, hogy elvarázsolják a közönséget. A páratlan kalandra az Artistica Anam Cara, a Mare Temporis, a Tűzmadarak és a Kopula Tűzijáték tűzvarázslóit a Nordegard, a Pannonia Sarmatica és az Atarau Taiko biztosan elkíséri.

A Karneválszínházban Fábián Péter Asszonyfarsang című, korokon átívelő helytörténeti komédiát adja elő a Weöres Sándor Színház, mely a Megyeháza udvarán augusztus 17-től lesz látható, sok zenével, mulatsággal, csepűrágó leleménnyel, egy vájdling csörögefánkkal, s ha minden jól megy, egy kis történelmi tanulsággal! Vasiakról, nemcsak vasiaknak!

Fedezd fel a hazai kézműves sörök világát gazdag zenei programmal kísérve a Sörtéren.  Az egyedülálló kelta hangulatról a The Crazy Rouges gondoskodik, míg a világzenei színtér kiválósága a Zűrös Banda magyar népzenei dallamai modern balkáni hangzásvilággal ötvöződnek majd. A vérpezsdítő dallamok kedvelőinek Fekete Linda és az Intermezzo Latin Club elhozza az igazi fiesta hangulatot. A That’s Right Baby-re bíztuk a szombat estét, így néhány szám után a táncparketten is mindenki jampi és pöttyös szoknyás hangulatba kerül. Igazi 50-es évek őrület veszi kezdetét, garantáljuk!

Öblítsd a torkod a legkiválóbb hazai borászok nedűivel, kóstold meg a Karnevál díjnyertes borát faszénen sült finom falatok kíséretében a Borok utcájában, mely pompás lehetőséget teremt a baráti társaságoknak, családoknak, hogy a muzsika mellett beszélgetéssel töltsék idejüket a Karnevál népszerű találkozóhelyén.

Vidd el emlékül otthonodba az Öreg Város Vására színpompás középkori hangulatát, mely a városban évszázadokon át megszokott, a történelmi idők vásárainak életérzését idézi meg a belvárosban, így nem maradhat el a kosárhinta és a falovacska sem. Lesz itt kézműves ékszer és kürtőskalács, kézzel faragott tárgy és Mátyás csemegéje, kerámiaportéka és pecsenyekülönlegesség, babakelengye és kézműves fagylalt, fonott kosár és különleges aszalvány, kecsketejes szappan és kemencés lángos is.

Játssz gyermekeddel önfeledten a Kalandvárban, ne hagyd ki a báb- és utcaszínházi előadásokat, a legnívósabb gyermekkoncerteket, és a kalandos kenuzást sem. Az egész nap látogatható játszóházak mellett időszakos játszóprogramok, gyermekelőadások és családi koncertek, interaktív bemutatók és foglalkoztatók hívják játékra az apróbbakat és az örökifjakat. Számos régi jó ismerős ismét velünk lesz: így Gulyás Laci gólyalábas produkcióiról, a Langaléta Garabonciások vígeposzáról, a helyiek körében méltán népszerű Mesebolt Bábszínház produkcióiról sem kell lemondanunk idén sem. Elmaradhatatlan a Gyerekek karneváli minifelvonulása, a Fő térig menetelő pónifogatos, kishuszárokkal kísért minicsapat, mely valószínűleg idén is elviszi a cukiság pálmát a „nagyok” elől. Bognár Szilvia gyerekkoncertje, a Tarisznyások „csengő-bongó” verses-zenés műsora megmozgatja a legkisebbeket. Paár Julcsi, akit korábban számos világzenei formációból ismerhettünk, most mesekoncerttel várja a családokat, a történeteknek csak a gyerekek fantáziája szab határt. Először húzzák fel sátraikat a soproni légiósok, a Legio XV. Apollinaris Scarbantia lll. Cohors a gyerekhelyszínen, és engednek bepillantást egyfajta élő bemutatóteremként abba, hogy mit viseltek, milyen eszközöket, fegyvereket használtak, vagy épp mit fogyasztottak táborhelyükön a római katonák. Hagyományőrzőkből nem lesz hiány, találkozhattok a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozatával, továbbá a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület életmód- és harcászati bemutatóival. Agyafúrt játékok, saját készítésű csalafintaságok, míves kézműves remekek, szemet gyönyörködtető gyermekjátékok garantálják a tartalmas, élményekkel teli időtöltést. A Tűzoltóság vizes állomáshelyén felölthetik a kicsik a tűzoltóruhákat, védőfelszereléseket, és ügyességüket is próbára tehetik fecskendős célbalövéssel.

Nevess Thalia kertjében! Esténként a Kalandvár a felnőttek birodalmává válik. A hangulatos szabadtéri színpadon a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös előadása, a Kis gömböc vásári bohócjáték, szombaton FeR Produkció: Péntek 13 bűnügyi vígjátéka, vasárnap Fabók Mancsi Bábszínháza: Azért a kis bolondságért című pajzán népi históriája elevenedik meg a hűs parkban, a csendesebb karneváli estére vágyók számára.

Idézd meg velünk a mesés Kelet misztikus világát a Kossuth Lajos utca egy intimebb udvarában  vagy az orientális tánccsemegéket kínáló Miraculum helyszínén, ahol nemcsak szemet gyönyörködtető táncokat láthatsz, hanem elsajátíthatsz néhány igazán különleges táncmozdulatot is.
Barangolj a Művészetek utcája alkotóinak nyitott műhelyeiben, és válogass az egyedülálló produkciók közül. A Művészetek utcája kínálatában a slam poetry éppúgy megtalálható, mint a Wonderfleck duó könnyűzenei koncertje, vagy az Ataru Taiko nagysikerű japán dobelőadása. 

Érezd a ritmust!

A Folkudvar a néptánc, népzene szerelmeseit hívja olyan előadókkal, mint az Ungaresca vagy a Koprive tamburazenekar. Ha pedig táncra perdülnél, együtt rophatod a táncházi muzsikára a néptáncosokkal és az aktív közönséggel is.

Csendesedj!

A Keresztény udvar a karneváli forgatagban a találkozások és nyugalom szigete, pontosabban vára lesz mindazoknak, akik szeretnének kicsit elcsendesedni, keresztény dicsőítő koncerteket hallgatni. A kapu nyitva áll minden látogató előtt vallási és felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Mászd meg!

Ha nem félsz a magasságól, vezetett látogatás keretében a Székesegyház tornyait is megmászhatod és betekinthetsz a Püspöki palota csodás barokk termeibe is. 

Lesd meg!

A karnevál ideje alatt több múzeumi intézmény is szélesre tárja kapuit a Karnevál alatt. Az Iseum Savariense régészeti műhely és tárház falai között újjáélednek az antik római hétköznapok, a Képtárban és a Schrammel-gyűjteményben ajándék tárlatvezetéssel kedveskednek a múzeum kiállításaiban.

Kísérletezz!

A Csodák folyosója ismét kinyitja kapuit a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Kicsik és nagyok a cirkuszi világ hátterében kalandozhatnak, a természettudományos laborban a színek és a kémia találkozását kísérhetik figyelemmel a kísérletezni vágyó érdeklődők csütörtökön és pénteken.


 

közösség

további frisss

lap tetejére