Milyen hatótávolságra képes az egyik legnépszerűbb elektromos autó?

szonzorált tartalom (x) • 2024. május 23., csütörtök •
A villanyautók esetében már évek óta az a legnagyobb kérdés, hogy mégis mekkora távolságot képesek megtenni egyetlen töltéssel. A technológia folyamatosan fejlődik, aminek az az eredménye, hogy egy ma kapható, átlagosnak mondható elektromos autó akár kétszer vagy háromszor annyi kilométert is meg tud tenni, mint egy 5-10 évvel ezelőtti modell.
Milyen hatótávolságra képes az egyik legnépszerűbb elektromos autó?

Mit tud mutatni egy ikonikus modell?

Globális szinten az egyik legnépszerűbb villanyautónak a Tesla Model 3 számít. Már önmagában, ha valaki az elektromos autókat szóba hozza, a többség azonnal a Tesla márkára fog gondolni. Nem hiába, hisz az egyik zászlóshajóról beszélünk a piacon. Természetesen itt is felmerül az a kérdés, hogy hány kilométert tudunk megtenni egyetlen töltéssel? A töltés módszere is sokat számít, az eautotoltokabel.hu otthoni töltő telepítésben is tud segíteni, ami az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy az akkumulátort energiával lássuk el.

Hosszú távon ez hozzájárul ahhoz, hogy az energiatároló ne használódjon el túl gyorsan. Sokan csábítónak találják a nyilvánosan elérhető villámtöltőket, viszont ha rendszeresen őket választjuk, az nem fog jót tenni az akkumulátor állapotának. Nincs ez másképp a Tesla Model 3 esetében sem, amiben egy 55 kWh kapacitású energiatároló található, amiből a gyakorlatban 50 kWh-t lehet felhasználni.

Ezzel 310 kilométert lehet elérni egyetlen “tankolással”. A Tesla Model 3-ból elérhető egy Long Range AWS modell is, ami már nagyobb, 80 kWh-os akkumulátorral rendelkezik, ebből pedig 72 kWh használható fel. Itt már a 450 kilométer is könnyedén teljesíthető egyetlen töltéssel, amivel akár a Balatonra is elutazhatunk az ország szinte bármely pontjáról. Természetesen a gyakorlatban a megtehető távolságot sok más tényező is befolyásolja.

Mitől lesz kisebb a hatótáv?

Nem mindegy, hogy a csomagtartó mennyire van megpakolva. Ha éppen nyaralni indulunk, akkor valószínűleg hamarabb kell majd megállni “tankolni”, mert a motornak több energiát kell megmozgatnia ahhoz, hogy ugyanazt a sebességet elérje. Ha letérünk az autópályáról, akkor bizony a magyar útviszonyok sem éppen kegyesek a hatótávolsághoz. Az sem mindegy, hogy mennyi emelkedővel lesz dolgunk és milyen az időjárás. A legtöbbet száraz időben, városi közlekedés során tudjuk kihozni a jármű akkumulátorából. Ez igaz a Tesla Model 3-ra, valamint minden más elektromos autóra egyaránt.

Mit kapunk a hatótávolság mellé?

A Tesla Model 3 Long Range AWD 80 kWh-os akkumulátorának a maximálisan leadott teljesítménye 256 kW lesz, ami 346 LE-t jelent. Ezzel 4,8 másodperc alatt tud 0-ról 100 km/h-ra felgyorsulni. A végsebessége 235 km/h, ami már önmagában figyelemre méltó adat. Az akkumulátor élettartamával sem lesz problémánk, mivel 20-25 évig is simán kibírja, sokszor még magát a járművet is túléli. Használat során érdemes odafigyelni arra, hogy mindig kíméljük az akkut.


 

közösség

további frisss

lap tetejére