Miért érdemes belekezdened egy kreatív hobbiba?

szponzorált tartalom (x) • 2023. március 20., hétfő •
Mindenki tudja, hogy egy kreatív kézműves hobbiban való részvétel kifejezetten előnyös a gyerekek számára. De mi a helyzet a felnőttekkel? Eláruljuk: nekik is megnyugtató kikapcsolódást nyújt a festés, rajzolás.
Miért érdemes belekezdened egy kreatív hobbiba?

Jó pár korábbi tanulmány bebizonyította már, hogy akár egy művészeti egyetemen végeztél, akár egy vonal meghúzása is problémát okoz számodra, ha naponta minimum 45 percet eltöltesz például a Kreactivity Webáruház kreatív festés kategóriájában megtalálható képek megfestésével, az segíthet a stresszhormonok csökkentésében.

Ha ez még nem győzött meg teljesen, akkor olvass tovább. Az alábbiakban felsorolunk még néhány indokot azzal kapcsolatban hogy miért érdemes kipróbálnod magad valamilyen kreatív hobbiban.

1. Fejleszti az agyműködését

Közismert, hogy a tanulás javítja az agy kognitív funkcióit, elősegíti az új agysejtek növekedését és az új idegi kapcsolatok létrehozását. Abban az esetben pedig, ha egy kreatív hobbit sajátítasz el, az agy azon részét is stimulálod, amelynek általában nincs része nagy aktivitásban a mindennapi élet során. 

Továbbá a kreatív gondolkodás dinamikus interakciókat igényel az agy két féltekéje között, ami fejleszti a köztük lévő kapcsolatot, és nagyobb neuroplaszticitást eredményez. Tökéletes példa erre az, amikor megtanulsz táncolni. Ilyenkor a mozgásért és az egyensúlyozásért felelős agyi régióid megváltoznak, ami a neuroplaszticitásnak köszönhető.

2. Jó hatással van a memóriára

A tanulmányokból az is kiderül, hogy egy kreatív tevékenységekben való részvétel javíthatja a memóriát is, mivel ezek a hobbik aktívan alakítanak ki erősebb idegpályákat az agy azon területéhez, amely fontos szerepet játszik a memóriában. Minél erősebbek ezek a pályák, annál könnyebben hozzáférhetsz az emlékekhez.

3. Elősegíti a mentális egészséget

Mivel a kreatív hobbik rendkívüli módon javítják a mentális egészséget, a legtöbb szakember legszívesebben receptre írná fel őket. Az új technikák elsajátítása és az esztétikai részletekre való összpontosítás ugyanis komoly koncentrációt igényel, ami lefoglalja az elmédet, és segít kiszabadulni a stresszfaktorok szorításából. De nem mehetünk el amellett sem, hogy a kreatív tevékenységek kiválthatják a boldogsághormonok felszabadulását, amely segíthet a depresszió leküzdésében.

4. Fejleszti az önbecsülésed 

Egy új kreatív készség elsajátításával komoly lendületet adhatsz az önértékelésednek és az önbizalmadnak is. Ha ugyanis élvezed az adott kreatív tevékenységet, akkor nagy az esélye annak, hogy máskor is visszatérsz hozzá, amelynek köszönhetően fejlődni fogsz. Ez pedig javíthatja az önmagadról alkotott képet, és azt, hogy hogyan értékeled a saját képességeidet.

5. Türelemre tanít

Ha nem vagy egy túlzottan türelmes ember, akkor sincs minden veszve, hiszen ezen bármikor tudsz változtatni, méghozzá egy kreatív hobbi segítségével. Ebben az esetben ugyanis nincsen rajtad semmi kényszer, és élvezed, amit csinálsz, aminek köszönhetően a türelem elsajátítása is sokkal könnyebben fog majd menni.

közösség

további frisss

lap tetejére