Miben és kiben bízhatunk?

• 2020. február 20., csütörtök •
Második alkalommal ad otthont Kőszeg az UNESCO Nemzetközi Téli Egyetemének.
Miben és kiben bízhatunk?

A világ minden táján felgyorsult társadalmi átalakulás és az ebből eredő feszültségek egyre inkább megingatják az állampolgárok egymásba és az intézményekbe vetett bizalmát. Vajon a nemzetek feletti intézmények vagy a nemzetpolitikai megoldásokhoz való visszatérés tudja jobban kezelni a kihívást? – Ezt és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat az UNESCO MOST Nemzetközi Téli Iskolája, melynek a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) ad otthont február 24-28 között.

Az Iskola alapvető kérdésekre keresi a választ: Mi váltotta ki a posztliberális rendszerek felemelkedését? Ennek mi a hatása az intézményi bizalomra helyi, nemzeti és nemzetek feletti szinten? Pusztán átmeneti zavarról van-e szó, amely az idő múlásával, amikor új globális kihívások jelentkeznek, gyengülni fog?
 
Az előadások a globális szemszögből vizsgálják a fenti jelenséget. A tervezett előadások között szó esik a fenntartható fejlődési célok (SDG) és a mesterséges intelligencia gazdasági hatásairól és az ebből következő bizalmi kérdésekről. A témáról az iASK szakértője, Kerekes Sándor beszél majd, míg Augustin Nguh kameruni kutató (iASK), Bogárdi János (University of Bonn/iASK), Michal Vit (Prague Metropolitan University) és Кlaus Wölfer (Osztrák Külügyminisztérium) a globális migrációt és annak intézményi következményeit mutatja be.  Terítékre kerülnek a bizalom és az értékek globális szempontjai is. A részletes program a rendezvény honlapján található.              

,,Az eszmék fenntarthatósága és a kontinenseken átívelő értékek újragondolása” alcímű tanácskozáson a kutatók, aktivisták és állami tisztviselők arra keresnek megoldást, miként lehet helyreállítani, erősíteni a bizalmat a globális, regionális és az alsóbb szintű kormányzás és politika szintjén.      

Várható, hogy a résztvevők közösen kidolgozott és javaslatokat is tartalmazó dokumentumban igyekeznek választ adni olyan kérdésekre, mint: Mi az állampolgárság? Miként viszonyul az állampolgárság a helyi és regionális identitás értékeihez? Milyen értéken osztoznak az országok és a kultúrák? Milyen értékeket kell megőrizni és milyen új értékeket kell meghatározni? Hogyan lehet új diskurzust indítani a kölcsönös bizalom helyreállítása érdekében a kisebb és nagyobb politikai egységeken belül és között? Milyen bizalomépítő eszközöket lehet alkalmazni az állami és oktatási intézményekben, valamint a civil társadalomban? A dokumentumot a résztvevők - terveik szerint - eljuttatják majd saját országuk önkormányzatainak, minisztériumainak, valamint szupranacionális szervezeteknek és a médiának is.   

 

közösség

további frisss

lap tetejére