Mi köze van egy bronzkori kincsnek egy ínycsiklandó cukrászkölteményhez?

há • 2023. március 24., péntek •
Erkel aranykoszorúja, a salgótarjáni '56-os sortűz áldozatának inge, muzeális értékű tokaji bor: Kárpát-medencei múzeumok által felajánlott, kiemelkedően reprezentatív műtárgyakból, összesen több mint 150 kincsből nyílik kiállítás a jövő héten a szombathelyi Iseumban - ilyen még nem volt! De vajon Vas vármegye mire olyan büszke, hogy helyet kapott a tárlaton?
Mi köze van egy bronzkori kincsnek egy ínycsiklandó cukrászkölteményhez?

Kecskemétről indult, és több más magyar nagyváros érintése után most Szombathelyre érkezett a kormánytámogatásból megvalósuló Magyar Géniusz Program vándorkiállítása. A műtárgyválogatás ezután is folytatja útját, és a szervezők reményei szerint jövőre a Magyar Nemzeti Múzeumban is kiállítják.

Az erről szóló sajtótájékoztatón dr. Végh Katalin, a vándorkiállítás főkurátora arról beszélt, hogy ez

az országos jelentőségű gyűjtemény a magyar kultúrát, avagy a "magyar géniuszt" mutatja be 154 tárgy segítségével, ez a koncepció eddig egyedülálló a múzeumtörténetben.

A figyelem középpontjába állítja a vidék múzeumait és azok értékmegőrző tevékenységét - méghozzá úgy, hogy lebontja a "vidékhez" tapadt sztereotípiákat. Amilyen sokszínű a vidék, olyan sokszínű ez a kiállítás - hangzott el. Az ország nagyvárosait végigjárva mindenütt egyfajta élménytér várja a közönséget, amelyben nemcsak a műtárgyak, hanem egyéb ötletek, a hangok, a zene is megjelenik aláfestésként, de a fények is fontos szerepet kapnak.

A vándorkiállítást és a hozzá kapcsolódó programokat a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálja, a szervezet elnöke pedig éppen a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Csapláros Andrea, aki a sajtótájékoztatón a szövetség sokszínűségét, gazdagságát hangsúlyozta. Elmondta, komoly törekvés van a vidéki múzeumok megerősítésére, ennek része ez a program is, amelyhez tudományos kutatás is kapcsolódik a gyűjtemények bemutatása mellett. Kiemelte, a 3,5 milliárd forintnyi forrásból állandó és időszaki kiállításokat, tudományos kutatásokat finanszírozhattak a vidéki intézmények, sőt infrasturkturális fejlesztések is belefértek, ennek révén újulhat meg a Vasi Skanzenben a malomépület is.

A város nevében Horváth Soma alpolgármester úgy ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a szombathelyi múzeumi élet idei legkiemelkedőbb tárlatát, hogy "ha csak egy kiállítás van, amit megnéznél", az legyen ez!

A sajtótájékoztatón kiderült: a Vas vármegyei gyűjteményből többek között a nagy becsben tartott bronzkori arany diadém került be a válogatásba.

Az a női fejék, amely 1929-ben a velem Szent Vid-hegyen került elő, ott, ahol az őskorban erődített település helyezkedett el. De kiállítják a Szőlő Jövésnek Könyvét és Kőszeg 1746-os látképét is.

Megnyitó március 31-én délután 4 órától egészen este 8-ig rézfúvóskoncerttel, kézműveskedéssel, kóstolóval, fényfestéssel.

S hogy ma már szinte nincs kulturális esemény gasztronómiai szál nélkül, arra bizonyíték, hogy a vándorkiállítás egy-egy helyszínén a helyi cukrászokat is megihlették a műkincsek: Szombathelyen a Mészáros cukrászda alkotott külön erre az alkalomra egy süteményt, amelyet a sajtótájékoztatón is felszolgáltak. Varga Ádám mutatta be az április végéig pultban is árusított "Diadém" desszertet, amelyen szembetűnő a diadém motívum. A lágy csokoládé mousse belsejében áfonyalekvár, illetve Velemhez kötődően gesztenye van. A tésztája gluténmentes, diós, amelybe gesztenyefelvert is került, és mindez roppanós csokoládéburokban  van. A tetején áfonyával puhított gesztenyekrémből készült az a spirálforma, amely arany festésével a diadém fejéket idézi.

 

közösség

további frisss

lap tetejére