Melyik a leginkább családbarát munkahely Vas megyében?

frisss • 2018. október 12., péntek •
Az Ön véleményére is kíváncsiak leszünk!
Melyik a leginkább családbarát munkahely Vas megyében?

A SAVARIA Család és Karrier Pont, a Szebb Holnapért Család és Karrier Pont és a Vasi Család és Karrier Ponttal együttműködve a Vas Megyei Közgyűlés a családbarát jó gyakorlatokat alkalmazó cégeket és vezetőket elismerő díjat alapított.

A Vas Megye Családbarát Munkahelye és a Vas Megye Családbarát Munkahelyi Vezetője Díjak adományozásának célja azon cégek és munkáltatók vagy munkahelyi vezetők (pl.: tulajdonos, cégvezető, HR vezető, munkavállalói érdekképviselet vezető) díjazása, amik vagy akik jelentős lépéseket tettek a munkavállalók család és munkahely összeegyeztethetőségének érdekében. Intézkedési javaslataikkal, programjaikkal, hozzájárulnak a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésének javításához.

A Vas Megye Családbarát Munkahelye Díj két kategóriában jött létre: Vas megyei telephelyen 100 fő foglalkoztatottig és Vas megyei telephelyen 100 fő foglalkoztatott felett. A Vas Megye Családbarát Munkahelyi Vezetője Díj díjazottja pedig az a Vas megyei cégnél dolgozó személy, aki az adott évben a legtöbbet tette a családok és a munkahelyek érdekei és igényei összehangolásáért - tudatta Majtényi László megyei elnök, aki emlékeztetett, 2017-ben a Vas Megyei Önkormányzat az országos kiíráson már sikerrel pályázott a Családbarát Munkahely díjra, és elnyerte az elismerést.

A megyei munkavállalóknak lehetősége lesz közönségdíj adományozására is. Ebben a Savaria CSAKPont médiapartnereként a Frisss.hu és a Rádió1 Szombathely közreműködik majd, melyről a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk.

A felkért védnökök a megye országgyűlési képviselői: Dr. Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Ágh Péter és V. Németh Zsolt.

A sajtótájékoztatón Dr. Hende Csaba a projekt létjogosultságát hangsúlyozta: a mai modern társadalmaknak kettős kihívással kell szembenézniük, egyrészt a szakképzett munkaerő hiányával, másrészt a demográfiai válsággal - ami a nők szempontjából ráadásul egy ellentmondásos feladat. Ezt a nyugat-európai államok kormányzati szinten kétféle módon kezelhetik: támogatják a bevándorlást, vagy a demográfiai trendek visszafordítására tesznek lépéseket. Az elmúlt évek családpolitikai intézkedései (CSOK, GYED Extra, Diákhitel elengedése, stb.) azt szolgálják, hogy a gyermekvállalás ne legyen pénzkérdés, a Savaria CSAKPont működésével és a családbarát munkahelyek elismerésével pedig abba az irányba teszünk lépéseket, hogy azok a nők, akik édesanyává válnak, de karrierjükről sem szeretnének lemondani, szintén lehetőséget kapjanak atipikus foglalkoztatási módszerekkel. Ehhez azonban a jó példák bemutatására, és a családbarát gyakorlatok széleskörű alkalmazására van szükség a munkahelyeken.

A Vas Megye Családbarát Munkahelye és Munkahelyi Vezetője díjakkal azok munkáját ismerik el, akik a legtöbbet tettek a családbarát munkahelyek érdekében. Támogatták az atipikus foglalkoztatási formákat a gyereket nevelő szülőknél, gyerek- és családbarát munkafeltételeket hoztak létre, például játszósarkot létesítettek vagy munkahelyi óvodát hoztak létre, illetve egyéb, példamutató módon segítették, hogy ne kerüljön hátrányba senki, aki gyereket, vagy még inkább gyerekeket vállal.

A díj alapítói közleményükben kiemelték: a 2018-as évet a Magyar Kormány a családok évének nyilvánította. A család a társadalom alapegysége, meggyengülésével a ma ismert civilizációnk alapjai rogynak meg. A népesség világszerte nő, miközben a hazai és más európai társadalmak elöregednek. Az egyre kisebb létszámú szülőképes nő egyre több gyereket kell, hogy vállaljon, hogy a magyarság megmaradhasson, illetve, hogy Magyarország társadalmilag és gazdaságilag is megerősödhessen. Eközben a munkahelyi kihívások növekedtek, ma nehéz a gyerekvállalás mellett megtartani a munkahelyen elért eredményeket – még nehezebb e két területen egyszerre sikeresnek, elégedettnek lenni. De nem lehetetlen!

Fontos a fentiek miatt is elismerni azokat a jó példákat – legyenek azok akár cégek, akár személyek -, amik vagy akik segíthetnek megmutatni, hogy ezen kihívások között is hogy lehet olyan jó munkahelyi légkört és feltételeket teremteni, hogy ne kelljen választani család és gyerek vagy munkahely és karrier között - hangsúlyozzák a díj alapítói.

JELENTKEZÉS:

A felhívás várhatóan 2018. október 16-án jelenik meg. Jelentkezni november 15-ig lehet, a díjátadó 2018. december 15-én lesz.

A projektekről és a család és munkavállalás témájában hasznos, praktikus, érdekes hírekről bővebb információt a www.vasmegye.hu, www.csaksavaria.hu, www.csakszebbholnapert.hu oldalon felületeinken olvashatnak. A díj alapításában együttműködő projektek azonosító számai: EFOP-1.2..9-17-2017-00080 Vasi Család és KarrierPONT EFOP-1.2..9-17-2017-00110 Szebb Holnapért Család és KarrierPONT, EFOP-1.2..9-17-2017-00114 SAVARIA Család és KarrierPONT.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére