Megvannak az idei Bocuse d’Or-döntő indulói

• 2023. szeptember 06., szerda •
A tegnapi nap folyamán hat szakács mérte össze tudását a Bocuse d’Or itthoni selejtezőjén, közülük négyen jutottak tovább a magyarországi döntőre, amelyre október 26-án kerül sor. A győztes képviseli majd hazánkat 2024 márciusában a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatóján, a norvégiai Trondheimben.
Megvannak az idei Bocuse d’Or-döntő indulói

A selejtezőre a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gyakorlókonyháján került sor a Hungexpón, ahol a versenyzőknek két témát kellett elkészíteniük, és mindkettőt melegen prezentálni a zsűri számára.

Az egyik feladat két, egy vegetáriánus és egy vegán köretelem elkészítése volt – tetszőlegesen választott mártással. Majd a második téma fő elemének a lazacfilét választották, ehhez két köretet kellett készíteni, és az egyikben két gyökérzöldségnek is szerepelnie kellett. A prezentált ételben ízben és látványban is dominálnia kellett a lazacnak, és egyfajta szószt is elvártak hozzá a versenyzőktől, akiknek mindkét témát 12 főre kellett elkészíteniük.

A kóstolózsűriben a magyar gasztronómia jeles séfjei, Danó Zoltán, Kaszás Kornél, Koppány Levente, Litauszki Zsolt, Molnár Márk, Segal Viktor, Szulló Szabina, Tiago Sabarigo, Varju Viktor és Volenter István szerepelt, a konyhai zsűri tagjai Erdei János, Haraszti Zsolt, Kelemen Helmut, Lutz Lajos, Ben Morris, Nyikos Patrik, Thür András és Vajna Tamás voltak. A zsűri élén Dalnoki Bencét, a lyoni bronzszobros magyar csapat vezetőjét láthattuk, aki egyébként majd a következő magyar csapatban az elnök szerepét fogja betölteni.

A továbbjutók:

  • Balogh Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László
  • Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik
  • Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel
  • Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

Az október végi magyar döntőre szintén két étellel kell készülnie a négy jelöltnek. Az egyik téma marad a lazac, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel, és egy külön edényben szervírozott raguval kell prezentálni. A másik téma egy ugyancsak meleg, tengeri herkentyűs étel, amelyhez kötelezően kell használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és rákot.

A zsűri összegzése szerint a magyar selejtező nagyon jó színvonalú volt, de a hiányosságokra is felhívták a versenyzők figyelmét, hogy a döntőn már mindenki a legjobbat hozhassa ki magából.

Fotó: Fekete Antonio
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére