Megunhatatlan: Vogel Soma a büntetőölő, Bajnokok Ligája-döntős a Ferencváros! (VIDEÓ)

• 2024. június 06., csütörtök •
A legrangosabb férfi vízilabda klubsorozat négyes döntőjében mindkét elődöntő ötméterespárbajban dőlt el. Magyaros finálé lesz pénteken!
Megunhatatlan: Vogel Soma a büntetőölő, Bajnokok Ligája-döntős a Ferencváros! (VIDEÓ)

Az első elődöntő előtt biztos volt: lesz magyar a férfi vízilabda Bajnokok Ligája döntőjében. A „szerencsés” a sorozatban a harmadik fináléjára készülő, az előző kettőt megnyerő Zalánki Gergő lett. Csapata, a rekordgyőztes olasz Pro Recco 9-9-es döntetlent követő ötméterespárbajban jutott túl a Vámos Mártont is bevető görög Olympiakosz Pireuszon (13-11). Mindkét honfitársunk gólt lőtt és értékesítette az ötméteresét is, az olasz cserekapus Tomasso Negri lett a hős. A Ferencváros meccsén is egy kapus lett a nyerőember – persze, hogy Vogel Soma. 2019 és 2021 után újra döntőt játszik a Fradi! - írja a Mandiner.

Öldöklő csata

Őrült gólparádét hozott a második elődöntő első felvonása: 8 gól született igazságos eloszlásban a Ferencváros és a Novi Beograd mérkőzésén. Elrontott emberelőny végén Vivári Vendel távolról talált életerős lövéssel a jobb alsó sarokba. A negyvenhez közelítő center, Dusko Pijetlovics centerből gyorsan válaszolt. Újabb jó fórmegjátszás végén az ex-szolnoki Radomir Drasvics is mattolta Vogel Somát (1-2). A Belgrádból kiebrudalt Dusan Mandics bombagóllal egyenlített, hasonlót lőtt a magyar válogatott csapatkapitánya, Jansik Szilárd is (3-2). Az évekig az Egert erősítő Vlachopoulos labdája Nagy Ádámon irányt változtatva csapta be a magyar kapust. Argyropoulosz átverekedte magát a védőkön, de Pijetlovics is legyűrte Jansikot (4-4).

A görög Vlachopoulos és Lukic révén először vezetett kettővel az egyik csapat, a szerb, de a második játékrész végén már a magyar bajnok állt jobban (7-6) úgy, hogy Merkulov kétszer talált be a Dobozanovot ideiglenesen és sikertelenül váltó De Michelis kapujába. 

A harmadik negyedet a Fradi nyitotta kettővel (9-6), de nem esett kétségbe Zsivko Gocics csapata. 

Fel is zárkóztak Filip Filipovicsék, de a szezon végén visszavonuló legenda – ahogy korábban Vlachopoulos  – a kapufára lőtt egy büntetőt, elmaradt az egyenlítés. A szerbek helyzetét nehezítette, hogy a spanyol Granados kipontozódott... A „bosszúálló” Mandics viszont nem tudott hibázni, kétszer is szétlőtte a belgrádi kaput, a másodikat Nyéki Balázs jó ütemű időkérése után emberelőnyből (11-9). 

Innen is egyenlítettek Filipovicsék, ám méltatlan véget ért a pályafutása: a góljukat visszavonták, a szerb klasszist brutalitásért végleg cserével kiállították! 

A szabályok értelmében még büntető is járt a Ferencváros javára, stílszerűen Mandics vágta be. Ez volt az ötödik gólja, s döntetlen helyett kétgólos előnybe került a magyar együttes (12-10).

Elszalasztott 4 perc

Ám hiába a brutalitás miatti 4 perces emberelőny, az utolsó 8 perc Vlachopoulos ejtésével kezdődött (4 gólja volt), Milos Csuk büntetőből egalizált (12-12). Az orosz csodafegyver, Danyil Merkulov elhajolva, kapásszélről lőtt találatával lendítette túl a holtponton az FTC-t, amely így elveszítette a hosszú emberelőnyös periódust! Összesítésben azonban maradt egy gólos előnye a hajrára, amikor azonos létszámban küzdöttek a felek. A bírók ekkor könnyedén osztogatták a 20 másodperces büntetéseket a mieinknek, Milos Csuk ki is használta (13-13). A Fradi is kapott egy fórt, de Mandics éles szögből kihagyta, erre a belgrádiak eladták a labdát. Maradt 38 másodperc. Időkérést követően nem sikerült a centerbejátszás, fordult a kocka. 20 másodpercig támadhatott a győzelemért a Novi, a kiszorított Vlachopoulos fölé lőtt, jöhetett az ötméterespárbaj.

Orosz rulett

Az idegek harca előtt a jó lövők mellett Vogel Somában bízhatott leginkább a Ferencváros. A kapus volt már világ- és Európa-bajnoki döntő hőse is, de öt évvel ezelőtt is ő állt a kapuban a győztes BL-döntőn a szétlövésben. Az izgalmakat fokozta, hogy az első 9 lövő (Varga Dénes, Drasovics, Mandics, Martinovics, Merkulov, Csuk, Fekete, Vlachopoulos, Argyropoulos) nem hibázott, ám az ötödik pár utolsója, Dimitriosz Skoumpakisz igen (18-17). 

A görög fejen találta Vogelt, aki nem orrolt meg, örömmel vette az „ajándékot”, s kezdődhetett az ünneplés.

Persze csak szolidan, pénteken jön az álomdöntő: Fradi – Recco. A nagy kérdés: Zalánki Gergő sorozatban harmadszor nyer az olaszokkal vagy 2019 után ismét a csúcsra jut a Ferencváros a Bajnokok Ligájában...
 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére