Megrendítő emlékezés: Gimnazisták ismerték meg a szombathelyi zsidóság sorsát

há • 2024. április 16., kedd •
Megrendülve hallgatták a tárlatvezetést a Premontrei, majd a Nagy Lajos Gimnázium 11. osztályos diákjai a Szemtől szemben kiállításon kedden: a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek ezzel a programmal.
Megrendítő emlékezés: Gimnazisták ismerték meg a szombathelyi zsidóság sorsát

Hivatalosan április 16-án emlékezik az utókor a holokauszt magyarországi áldozataira, ebből az alkalomból látogatott el több gimnáziumi osztály is a Szombathelyi Zsidó Hitközség Szemtől szemben - Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből című állandó kiállítására a Zrínyi utca 17. szám alá. A tárlat egyéni sorsokon, történeteken és ezer korabeli fotón keresztül mutatja be a háború előtti több ezer fős szombathelyi zsidóság életét, a vezetést Spiegler Tibor helytörténész és Mayer László levéltáros tartotta.

- Egy olyan aspektusból tudjuk megmutatni a fiataloknak a város és a zsidó származású polgárok életét, történetét, amelyet nem ismernek. A kiállítás Európa-szerte egyedülálló, ennyi fotódokumentumot sehol nem találni egyben - utalt Spiegler Tibor arra, hogy a Knebel fényképész dinasztia műhelyében egykor készül felvételek jelentősége egyedülálló.

Hancz Gábor Tamás igazgató-osztályfőnök lapunknak azt mondta, nem csupán az emléknap miatt tartották fontosnak a premontreis diákoknak tartott rendhagyó történelemórát.

- Ennek a generációnak nincsenek személyes emlékei, amelyekkel a korabeli zsidósághoz kötődni tudnának, és át tudnák érezni a holokauszt tragédiáját. Ezért jó, ha ilyen kiállítást látnak - fogalmazott az igazgató

A 11. osztályos diákok még nem tartanak tanulmányaikban ennél a kornál, ennek ellenére a történetek közel hozták hozzájuk a zsidóság sorsát. Lenyűgözte és megérintette a fiatalokat, amit láttak és hallottak. - A képek magukért beszélnek, rendkívül megrendítő belegondolni, hogy ezeket az embereket és családokat kiszakították a hétköznapjaikból, és ilyen tragikusan ért véget az életük - így foglalta össze Czilli Csongor.

A nap folyamán még további osztályok látogattak el a kiállításra.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére