Megölte egy farkas Ursula von der Leyen póniját, uniós segítséget kér az EB-elnöke

• 2023. szeptember 06., szerda •
A farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, sürgetve az unió tagországait, hogy lépjenek fel a fenyegetés ellen.
Megölte egy farkas Ursula von der Leyen póniját, uniós segítséget kér az EB-elnöke

A bizottsági sajtóközlemény kiemelte, hogy a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségekkel, különösen ott, ahol nem alkalmazzák teljes körűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket - írja az Index.

A brüsszeli testület felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat.

AZ ÖSSZEGYŰJTÖTT INFORMÁCIÓK ALAPJÁN A BIZOTTSÁG ADOTT ESETBEN ÚJ JAVASLATOT DOLGOZ KI, AMELY MÓDOSÍTHATJA A FARKASOK VÉDETT UNIÓS STÁTUSZÁT, AKTUALIZÁLVA A JELENLEGI JOGI KERETEKET.

A farkas őshonos fajként Európa természeti örökségének szerves részét képezi, és fontos szerepet játszik az európai ökoszisztémákban. Az élőhelyvédelmi irányelv értelmében a legtöbb európai farkaspopuláció szigorú védelmet élvez, azonban az uniós tagállamok bizonyos feltételek mellett eltérhetnek a szigorú védelmi rendszer tilalmaitól, többek között társadalmi-gazdasági érdekek védelme érdekében.

Tavaly decemberben az Euractiv brüsszeli hírportál arról írt, hogy a németországi Hannoverben hivatalos kilövési engedélyt adtak ki egy farkasra, miután az megölte az EB-elnök Dolly nevű öreg pónilovát.

Fotó: hirnavigator.hu
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére