Megkapta a VB-aranyért járó pénzdíjat a magyar birkózó, akinek elcsalták a döntőjét

• 2023. november 10., péntek •
A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) adott otthont az NB I-es birkózó-csapatbajnokságnak, amelyen a nyolc legjobb hazai egyesület vett részt.
Megkapta a VB-aranyért járó pénzdíjat a magyar birkózó, akinek elcsalták a döntőjét

Az aranyérmet a BHSE szerezte meg, mellette pedig díjazták a belgrádi világbajnokság pontszerzőit, köztük a döntőjét óriási bírói hiba miatt elveszítő Losonczi Dávidot is, aki megkapta a vb-győztesnek dukáló összeget - írja az Origó.

LOSONCZI DÁVID ARANYAT ÉRDEMEL

A Magyar Nemzet bővebben írt az egész napos küzdelmekről, melyeket egy protokollesemény is színesítettek, hiszen a Magyar Birkózók Szövetség vezetőségének tagjai ünnepélyes megnyitón köszöntötték és díjazták a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon remeklő kiválóságainkat. Mint ismert, a szerb fővárosban Muszukajev Iszmail arany-, Fritsch Róbert és Losonczi Dávid ezüstérmes, míg Ligeti Dániel ötödik lett.

Muszukajev és Losonczi ráadásul kvótát szerzett a 2024-es párizsi olimpiára. Utóbbi "tétel" hárommillió forintot ért, az aranyért két-, az ezüstért másfél, az ötödik helyért félmillió járt. Érdekesség, hogy a szövetség úgy döntött, a belgrádi finálét óriási bírói hiba miatt elvesztő Losonczi Dávid megkapja a vb-győztesnek dukáló magasabb összeget.

A szövetség az aranyéremért járó pénzdíj mellett még Fair Play-díjra is felterjesztette Losonczi Dávidot, az olimpiai eszméhez méltó, sportszerű magatartásáért. Losonczi ugyanis higgadtan fogadta az ítéletet, nem reklamált akkor és később sem. Pedig még a nemzetközi szövetség szerb elnöke, Nenad Lalovics is elismerte, hogy Losonczinak járt volna az aranyérem.

A BIRKÓZÁSBAN NINCS ÓVÁS

Mint ismert, a vb-döntőben Losonczi Dávid óriási csatában 8-7-re kikapott Ali Cengiztől, azonban a török birkózó győzelméhez egy hatalmas bírói hiba kellett. Az ESMTK 23 éves birkózója szeptemberi összecsapáson csaknem egy percig tartotta tusveszélyes helyzetben Cengizt, a vezetőbíró pedig kétszer is megadta a kétvállrafektetést és ezzel lezárta volna a meccset Losonczi javára, ám a pontozóbíró, illetve a szőnyegelnök erre nem adott engedélyt.

Módos Péter szövetségi kapitány a helyszínen tehetetlen volt, ugyanis a tusveszélyes helyzetre nem kérhette a videobíró segítségét.

A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatták meg, de a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hivatalos lépéseket tett a döntő eredményének felülvizsgálatára.

Fotó: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Forrás: origo.hu

közösség

további frisss

lap tetejére