Meghalt O. J. Simpson

• 2024. április 12., péntek •
76 éves korában meghalt O. J. Simpson amerikaifutball-játékos és színész. Simpson rákkal küzdött.
Meghalt O. J. Simpson

„Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rák elleni küzdelmet” – közölte O. J. Simpson családja az amerikaifutball-játékos és színész közösségi oldalán. Mint írták, gyermekei és unokái vették körül - olvasható az Indexen.

Ezen időszakában a családja arra kéri önöket, hogy tartsák tiszteletben a magánélet és a kegyelem iránti kérésüket

– közölte a Simpson család. O. J. Simpson 76 éves volt.

Megállíthatatlan erő volt a pályán

Orenthal James Simpson a Dél-kaliforniai Egyetemen (USC) tanult és sportolt, csapattársaival 1968-ban megnyerte a Rose Bowlt, ami után megkapta a Heisman-díjat, amelyet 1935 óta ítélnek oda a legjobb egyetemi játékosnak. Az egyetemi évei alatt mérkőzésenként 171 yardot tett meg a földön, a védők nem tudtak vele mit kezdeni.

Mindenki tudta, hogy egy évvel később őt viszi majd ki a Buffalo Bills az első választás jogával az NFL-játékosbörzén. Hivatásos futójátékosként 11 szezont húzott le a ligában, miután elhagyta a Buffalót, a San Francisco 49ers mezét öltötte magára 1978 és 1979 között.

1973-BAN Ő LETT AZ NFL TÖRTÉNETÉNEK ELSŐ JÁTÉKOSA, AKI EGY SZEZONBAN ÁTLÉPTE A 2000 FUTOTT YARDOS HATÁRT. RÁADÁSUL EHHEZ CSAK 14 MÉRKŐZÉSRE VOLT SZÜKSÉGE, AMIT SENKI NEM TUDOTT LEMÁSOLNI.

1973-ban meccsenként 143,1 yardot futott átlagosan, ezzel új rekordot állított fel az NFL-ben, melyet a mai napig nem sikerült megdönteni.

Simpson 1983-ban bekerült a főiskolai amerikaifutball-hírességek csarnokába (College Football Hall of Fame), 1985-ben pedig az Ohio állambeli Cantonban a profi amerikaifutball-bajnokság Hírességek Csarnokába (Pro Football Hall of Fame) is beválasztották őt.

Pillanatok alatt tört derékba a színészi karrierje

Miután visszavonult a futballtól, Simpson színészi karrierbe kezdett, majd jött a hírhedt gyilkossági ügy az autós üldözéssel, amit egész Amerika nézett.

Simpsont 2007-ben ítélték el fegyveres rablásért, több társával a tőle ellopott sportereklyéket akarta visszaszerezni, ám a Las Vegas-i akciójuk végül emberrablásba torkollt. 1995-ben gyilkossági ügyben volt vádlott, korábbi felesége, Nicole Brown Simpson és annak barátja, Ron Goldman ügyében, de felmentették, igaz, a civil keresetben bűnösnek találták. A börtönben töltött 9 év alatt több mint 600 ezer dolláros nyugdíjat kapott az NFL-től. O. J. Simpson 2017-ben hagyhatta el a börtönt.

Idén februárban bejárta a hír a világsajtót, hogy az amerikaifutball-sztárt prosztatarákkal diagnosztizálták, és kemoterápiás kezeléseken vesz részt Las Vegasban.

(Borítókép: O.J. Simpson egy feltételes szabadlábra helyezési meghallgatáson a Lovelock Correctional Centerben, 2017. július 20-án. Fotó: Jason Bean / Pool / Getty Images Hungary)
Forrás: index.hu
Fotó: Ross Lewis / Getty Images Hungary

közösség

további frisss

lap tetejére