Meggondolhatta magát a kormány a napelemekkel kapcsolatban

index.hu • 2023. január 30., hétfő •
A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! hétfői adásában.
Meggondolhatta magát a kormány a napelemekkel kapcsolatban

Steiner Attila szerint Magyarország energiabiztonsága érdekében kell az energetikai rendszert fejleszteni - írta az index.hu. Az államtitkár szerint az ukrajnai háború hatásai miatt egyre fontosabb a helyben megtermelt energia, a napelemek terjedése viszont olyan ütemű volt az elmúlt években, hogy túlterhelhetik az országos hálózatot.

ÖSSZTELJESÍTMÉNYÜK ELÉRTE A 4 EZER MEGAWATTOT, AMI KÉTSZERESEN HALADJA MEG A PAKSI ATOMERŐMŰÉT.

Az államtitkár úgy véli, hogy a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium, de addig meg kell vizsgálni, hol indokolt a fejlesztés. Azok kapcsolhatják a naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket. Az E.ON beruházási csomagja például csaknem 800 megawatt napelemes kapacitás csatlakoztatását teszi majd lehetővé. Steiner Attila továbbá azt is közölte, hogy a kormány akkumulátortámogatási programmal is segíti a megújuló energiák befogadását – összegezte az MTI.

közösség

további frisss

lap tetejére