Megéri majd az új magyarországi Primarkban vásárolni? Összehasonlítottuk a fast fashion márkák árait

• 2023. január 27., péntek •
A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy megnyitja első magyarországi üzletét. A bolt Budapesten lesz, a főváros legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban. 2023. szeptember 16. után nyílik.
Megéri majd az új magyarországi Primarkban vásárolni? Összehasonlítottuk a fast fashion márkák árait

Sokak vágya válik valóra, Magyarországra jön a Primark. A nemzetközi divatüzletlánc 2023. szeptember 16. után nyitja meg első üzletét Budapesten. A Primark rendkívül népszerű üzletlánc, rengeteg magyar egészen Bécsig is hajlandó kiutazni, hogy válogathasson a cég ruházati cikkei között. A régióban szinte már csak Magyarországon nem volt üzlete a vállalatnak, korábban Szlovéniában, Lengyelországban, Csehországban és Romániában is sikeres üzletnyitásokat hajtott végre. Magyarország lesz a 17. ország, ahol jelen lesz a Primark.

A Primark ír divatcikk kiskereskedelmi vállalat Európában az egyik legnépszerűbb üzletlánc. A céget 1969-ben alapította Arthur Ryan, az írországi Dublinban.

Magyarországon a cég legnagyobb versenytársai a már erős gyökereket vert Zara és H&M lesznek. Ennek a két üzletláncnak ez egységei szinte minden bevásárlóközpontban jelen vannak Magyarországon, a népszerűségük pedig töretlen. A Primarknak ezzel a két világszinten is a legnagyobbnak számító márkával kell felvennie a versenyt. 

Előzetesen azt lehet látni, hogy ez több lesz, mint szélmalomharc, hiszen a Primark a nagyobb európai országokban jóval olcsóbban kínálja a termékeit.

Hogy alakul a fast fashion árverseny?

Az ár összehasonlításhoz a Zara, a H&M és a Primark brit honlapjain feltüntetett árcédulákat vettük figyelembe.

Női farmernadrág:

Női farmernadrágból 72 termék van feltüntetve a Primark oldalán, ezek majdnem 80 százaléka a 10–20 fontos árkategóriába tartozik. Ez átszámolva 4500–9000 forintos ár. A magasabb árkategóriát a honlapon maximum 30 fontig, 13 500 forintig lehet szűrni.

A H&M honlapján a termékkínálat jóval szélesebb, 451 női farmernadrágot listáz az oldal. Az ár magasabbról indul, a legolcsóbb termékek 15 fontot kóstálnak (kb. 6700 forint). A H&M árcédulái viszonylag meredeken emelkednek a Primarkhoz képest, a farmernadrágok több mint fele 25 fontról (11 ezer forint) indul, és széles a kínálat 35-40 fontos (16-18 ezer forint) darabokból.

A Zara brit honlapja a női farmernadrágokból 167 találatot listázott a cikk írásának időpontjában, ezek pedig 20–50 font közötti árakon szerepelnek. A honlapot átböngészve a legtöbb női farmert 30-36 font (13 500-16 000 forint) közötti árakon kínálták.

Női ruhák:

A Primark brit honlapja a női ruha keresésre 42 terméket listázott, ezeket pedig 7–18 font (3200–8100 forint) között árazták.

A női ruha keresőszóra ismét a H&M kínálata a legnagyobb a brit weboldalon böngészve: 826 terméket listázott. Ebben az üzletben az árak 9 fontról (4000 forint) indulnak, majd gyorsan 25 font (11 ezer forint) fölé kúsznak. A kínálat több mint fele szerepel a 25 font vagy a feletti értéksávban. 

A Zara esetében a női ruha keresőszóra 670 találatot listáz a honlap. Ezek többnyire 20 fontos (9000 forint) árról indulnak, néhány akciós termék esetében lehetett ennél olcsóbb terméket találni. Az árak itt a legmagasabbak, jellemzően 35 font vagy annál magasabb árakkal lehet találkozni.

Férfipólók:

A férfi termékek esetében a pólókat vettük figyelembe az ár összehasonlításnál. A Primark oldala 188 terméket listázott erre a keresésre. A felsorolt termékek majdnem kétharmada az 5 font (2200 forint) alatti árkategóriába tartozik, illetve a legmagasabb árak a szűrés szerint nem lépik át a 20 fontot (9000 forint).

A H&M esetében a legolcsóbb férfipólók 4 fontba (1800 forint)  kerülnek, de nagyon gyorsan 10 font fölé emelkedik az áruk. A férfipólók ebben az üzletben a brit árak szerint túlnyomórészt a 10–20 font közötti sávban mozognak. A keresőszóra a honlap 234 terméket listázott.

A Zara brit oldala a férfipóló kulcsszóra 548 találatot adott ki. Az árak ebben a kategóriában itt a legmagasabbak, általában 16 fontról indulnak. Csak néhány akciós termék esetén találtunk 10 fontnál kisebb árat. A legtöbb termék ára meghaladja a 20 fontot is.

Látható tehát, hogy a brit oldalak összehasonlításából az jött ki, hogy 

a Primark az egyes terméktípusokból viszonylag kisebb választékot kínál, viszont az árai alacsonyabbak, mint a versenytársaké. 

Arról, hogy Magyarországon hogyan fog alakulni az érkező bolt árképzése, egyelőre nincsen semmilyen információ.

Forrás: vg.hu
Fotó: Liam McBurney / Getty Images

közösség

további frisss

lap tetejére