Februárban egymásnak feszülhet a NATO és Oroszország, 90 ezer katona áll készenlétben

• 2024. január 18., csütörtök •
A hidegháború óta nem vont össze akkora haderőt a NATO, mint amekkorát a Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlaton terveznek. A hadgyakorlat célja többek szerint Oroszország elrettentése. Eközben egyre többször kerül szóba egy európai háború kitörésének lehetősége.
Februárban egymásnak feszülhet a NATO és Oroszország, 90 ezer katona áll készenlétben

A NATO sokáig tartózkodott a nagyszabású manőverektől Európa keleti részén - írja az Index. Most azonban a Steadfast Defender 24 elnevezésű hadgyakorlattal a hidegháború vége óta megrendezett legnagyobb ilyen műveletre készülnek Németország, Lengyelország és további három balti állam területén.

A NATO MINTEGY 90 EZER KATONÁT AKAR MOZGÓSÍTANI, HOGY ELRETTENTSE OROSZORSZÁGOT

– írja a Focus. A Steadfast Defender 24 elnevezésű, februárban kezdődő hadgyakorlat lesz a legnagyobb a katonai szövetségben a hidegháború vége óta.

A gyakorlat forgatókönyve egy szövetséges területet ért orosz támadás, amely a NATO-szerződés 5. cikke értelmében az úgynevezett szövetségi eset kihirdetéséhez vezet. Ez utóbbi a szövetségen belüli segítségnyújtási kötelezettséget szabályozza, és kimondja, hogy egy vagy több szövetséges elleni fegyveres támadás valamennyi szövetséges elleni támadásnak minősül.

„A régi ellenségek újraéledtek”


Mint korábban az Index is beszámolt róla, Nagy-Britannia húszezer katonával vesz részt a NATO Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatán. A tárca ismertetése szerint az év első felében esedékes gyakorlaton 

31 NATO-TAGÁLLAM ÉS SVÉDORSZÁG FEGYVERES ERŐI LESZNEK JELEN.

A műveletekben a brit királyi haditengerészet nyolc hadihajója vesz részt több mint kétezer tengerésszel. Az egységek között lesz az egyik Queen Elizabeth-osztályú brit repülőgép-hordozó a kötelékébe tartozó F–35B Lightning harci repülőgépekkel együtt.

A szárazföldi hadsereg 16 ezer katonája vesz részt február és június között a Steadfast Defender 24 kelet-európai gyakorlatain, harckocsikkal, tüzérséggel és ejtőernyős alakulatokkal együtt.

Új korszakban vagyunk, és fel kell készülnünk arra, hogy elrettentsük ellenségeinket, fel kell készülnünk arra, hogy vezessük szövetségeseinket, és fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük nemzetünket, amikor csak szükség van rá. Ma ellenfeleink szorgalmasan építik újjá védelmi vonalaikat. A régi ellenségek újraéledtek. A harcvonalakat újrarajzolják. A tankok szó szerint Ukrajna földjét tapossák. A világrend alapjai megremegtek. Válaszúthoz érkeztünk

– fogalmazott Grant Shapps brit védelmi miniszter.

A kiszivárgott dokumentum

Az előkészületeket még elgondolkodtatóbbá teszi, hogy egy kiszivárgott titkos dokumentum szerint a német hadsereg felkészült egy Oroszországgal szembeni nyílt fegyveres konfliktusra. A forgatókönyv szerint már idén februárban eszkalációs folyamat venne kezdetét a NATO tagállamai és Oroszország között. Ez az időszak egybeesik azzal, amelyre a hadgyakorlatot tervezik a NATO-tagországok.

Az mindenki számára világos, hogy egy esetleg eszkaláció, háború Németország és Oroszország között mihez vezetne. Németország a NATO tagja, ezáltal maga a katonai szövetség is hadviselő féllé lépne elő, a harmadik világháború csak egy karnyújtásnyira lenne.

A Bild cikkére persze nem maradt el a válasz, Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azonnal el is mondta, mit gondol az ebben olvasható felvetésekről. Szerinte Németországnak nem a megjelent információk miatt, sokkal inkább Ukrajna támogatása miatt kell aggódnia, ugyanis ezzel közvetlenül részt vesz a háborúban.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Bild legutóbbi jelentését kommentálva azt „tavalyi horoszkópnak” minősítette.

Háromszázezer katona Moszkva ellen

A dokumentum szerint az eszkaláció 2024 februárjában kezdődne el, és Oroszország ezzel párhuzamosan újabb mozgósítási hullámot indítana, 200 ezer orosz katonát soroznának be. A forgatókönyv szerint Oroszország 2024 nyarára jelentős sikereket tudhatna magáénak, és ezt követően egyre nyíltabban támadná a Nyugatot is.

A forgatókönyv szerint összecsapások törnének ki, amiket Oroszország ürügyként használna fel újabb támadásokhoz; mozgósítana a lengyel és a litván határon. Oroszország csapatokat és közepes hatótávolságú rakétákat telepítene Kalinyingrádba, és egy közelgő NATO-támadást állítana belföldi propagandájának középpontjába.

A forgatókönyv ettől is tovább megy, miszerint az orosz vezetés célja a Suwalki-folyosó meghódítása lenne. A gyakorlat forgatókönyve szerint 2025 januárjában a NATO rendkívüli ülésére kerülne sor, amin Lengyelország és a balti államok növekvő orosz fenyegetésről számolnának be.

Oroszország erre válaszul 2025 márciusában további csapatokat telepítene a Baltikumba. A Bundeswehr forgatókönyve szerint a NATO „hiteles elrettentést szolgáló intézkedésekről” döntene, hogy megakadályozza a Suwalki-folyosó elleni orosz támadást. A dokumentum szerint a NATO főparancsnoka elrendelné 300 ezer katona, köztük 30 000 német bevetését.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére