Még vonzóbb lett szakmát tanulni: megduplázták az ezért járó ösztöndíjat, és ez még nem minden!

ripost.hu • 2023. szeptember 11., hétfő •
A szakképzésben tanulók többféle pénzügyi támogatást kapnak, később pedig akár munkabér is járhat nekik. És itt még nem ért véget az ösztöndíjak sora!
Még vonzóbb lett szakmát tanulni: megduplázták az ezért járó ösztöndíjat, és ez még nem minden!

2020-ban alakította át a kormány a szakképzési rendszert. Ekkor egy új ösztöndíjrendszert is bevezettek, ami azóta az összegeket és a lehetőségek számát tekintve is számos változáson ment keresztül. Idén például a tavalyihoz képest duplájára nőttek az ösztöndíjak a dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára. Milyen ösztöndíjat kaphatnak ezen kívül a szakképzésben tanulók idén? Késő már csatlakozni vagy év közben is lehet? Csak az általános iskola után lehet szakmát tanulni? Íme a válaszok a ripost.hu-ról.

Egyre népszerűbb szakmát tanulni

„A szakképzési rendszer megújításával és a korszerű ösztöndíj rendszer bevezetésével egyre népszerűbb a szakképzés, és javulnak a tanulók eredményei. Ez azt jelenti, hogy a családok és a fiatalok, a leendő diákok fontosnak és hasznosnak találják a rendszer kínálta lehetőségeket, nő a szakképzés presztízse Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint. Nem véletlen, hogy ma már az általános iskola 8. évfolyama után a szakképzést, ezen belül is a technikumokat választják a legtöbben” - tette hozzá. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményből az is kiderül mennyi ösztöndíjat kaphatnak a tanulók az idei évben.

Milyen ösztöndíjakat kaphatnak idén a szakképzésben tanulók? 

2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult. Az alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. Ez az idei tanévtől a duplájára, havi 16 ezer forintra nő a Dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára, a technikumokban tanulók 8000 forintok kapnak két éven keresztül, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16.000 forintot egy éven keresztül. Emellett a nappali képzésben tanuló szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók az alapoktatást követően a tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59.000 forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával az ösztöndíjnál 2-3-szor magasabb munkabér válthat fel. Ennek összege -duális képzésben- a minimálbér 43-72%-a, vagyis idén 168.000 Ft is lehet havonta. 

Az ösztöndíjak sorában a következő a pályakezdési juttatás: a tanulók vizsgaeredménytől függően 150.000 és 300.000 ezer forint közötti összeget kapnak a sikeres szakmai vizsgát követően, amit eszközökre vagy a szakmai karrierjük beindítására költhetnek. Ezeken kívül folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogatását célzó Apáczai ösztöndíj program is, melynek keretében a jó tanulmányi eredményű tanulók havi 16-34.000 forint közötti összeget kaphatnak, 7-19 hónapon keresztül. 

Mi az a dobbantó program?

A Dobbantó Program célja, hogy azok is el tudják végezni az általános iskolát, akiknek ez korábban, a hagyományos keretek között ez nem sikerült. A program biztosítja a alapkompetencia-fejlesztést, és néhány hónap alatt felkészíti a jelentkezőket a műhelyiskolába történő továbblépésre. A programban az a fiatal vagy felnőtt vehet részt, aki a megelőző tanév utolsó napjáig a tizenötödik életévét betöltötte és alapfokú végzettséggel nem rendelkezik. Egyéb, életkori vagy az általános iskolában elvégzett osztályok számára vonatkozó korlátozás nincsen-olvasható a képzéstámogató központ weboldalán.

Mi az a műhelyiskola, és ki járhat oda?

A műhelyiskola a szakmai oktatás új megközelítését jelenti: a képzésben részt vevők oktatása nem iskolai, tantermi keretek között, hanem gyakorlati helyszínen zajlik, egy mester és egy pedagógiai mentor által támogatva. A műhelyiskolában részszakmát szerezhetnek a tanulók. A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány szakképesítést, ha pedig a felkészítés Dobbantó Program keretében és műhelyiskolában történt, államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít, amivel legalább egy munkakört be lehet tölteni. A műhelyiskolai végzettség megszerzése nem tanévhez kötött, minimum 6 hónapig és maximum két évig tart. A műhelyiskolai képzésekhez bármikor lehet csatlakozni.

Mi az a részszakma?

A részszakmák nem tekinthetők önálló szakmának, inkább egy adott szakmának olyan önállóan elkülöníthető részének, ami legalább egy munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciák megszerzését teszi lehetővé. 

közösség

további frisss

lap tetejére